Видовић: Лагани пад инфлације, Влада ће реаговати у случају поновног раста

Срна
Видовић: Лагани пад инфлације, Влада ће реаговати у случају поновног раста

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је у четвртом кварталу прошле године забиљежен лагани пад инфлације, те да ће ресорно министарство и Влада Српске у случају поновног раста реаговати и покушати да амортизују негативан утицај.

Видовићева је навела да је пројектован буџет са нешто мањим растом прихода него прошле године с обзиром на то да се очекује смањење инфлације.

"Буџет је стабилан и исплаћујемо све своје обавезе. Мислим да ћемо одржати ликвидност буџета до краја године и да ћемо прикупити планирани приход. Према мојој процјени, може доћи до евентуално једног ребаланса у току године и то ћемо завршити у вријеме када то буде потребно", рекла је Видовићева за портал "Бањалука.нет".

Она је додала да је без обзира на пад, стопа инфлације и даље висока, као и да Влада Српске не може на то да утиче, наводећи како велики број земаља, попут Америке, инфлацију покушава зауставити растом камате.

Према њеним ријечима, Централна банка БиХ не предузима никакве мјере у вези са сузбијењем инфлације.

"Ни ту нисмо аутономни, јер наша Централна банка нема тај потенцијал и не предузима никакве мјере у вези са сузбијењем инфлације. Нису предузимали ни када је била /епидемија вируса/ корона. Тако да од наше Централне банке не можемо очекивати никакву помоћ у том смислу", навела је Видовићева.

Видовићева сматра да ће ова година бити изазовна и тешка, што је уједно и прогноза свих међународних стручњака и институција, те да ће ресорно министарство и Влада Српске у случају поновног раста инфлације реаговати и покушати да амортизује негативан утицај.

Она је истакла да упркос одређеним прогнозама до рецесије ипак није дошло. "Иако је било прогноза да ће доћи до рецесије, до тога није дошло. Сви параметри говоре да неће ни доћи и ми се надамо да неће. Без обзира на то што је ситуација тешка, добро је да није дошло до рецесије", закључила је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана