Видовић: Буџет стабилан, приоритет демографска обнова

Срна
Видовић: Буџет стабилан, приоритет демографска обнова

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је у интервјуу Срни да је буџет Српске стабилан и ликвидан, а у наредне четири године приоритети остају издвајања за грађане, демографска обнова, као и одржавање нивоа запослености и привредног раста.

Видовићева је истакла да ће све обавезе према буџетским корисницима бити измирене у пуном износу и на вријеме, као и да ће тренд усмјеравања значајних средстава према становништву бити настављен и у 2023. години.

“План је да се одржи стабилан и ликвидан буџет и овог момента немамо ништа неисплаћено од прошле године што је доспјело за наплату. Повећали смо грантове и субвенције и за пољопривреду и привреду и то су били наши основни циљеви”, рекла је Видовићева.

Она је истакла да ће током године бити потребно одрадити одређене корекције и једнократне помоћи како би се пружила помоћ најугроженијим категоријама грађана.

“Осим новчаних једнократних помоћи, дијеле се и пакети за социјално угрожене. И сада имамо једну такву акцију, лани их је било у значајној мјери и сигурно ће их бити и у 2023”, додала је Видовићева.

Приоритет - већи наталитет
Видовићева је истакла да је приоритет да у Републици Српској буде већи наталитет - зато је основна политика Републике Српске и њених економских мјера ријешити демографске проблеме и смањити одлазак младих у друге земље.

“Зато смо увели и подстицаје за младе који желе да оснују бизнис, поврат пореза и доприноса за све новозапослене, а преко Завода за запошљавање субвенције су велике и за дјецу погинулих бораца и за борце који желе да оснују бизнис”, додала је Видовићева.

Буџет од 5,4 милијарде КМ - социјалног и развојног карактера
Видовићева је подсјетила да буџет Републике Српске за ову годину износи 5,4 милијарде КМ, те да је више социјалног него развојног карактера, док је велика пажња посвећена пољопривреди и привреди.

Она је нагласила да се у нову годину улази са значајним повећањима која се односе на повећање плата за пет одсто за буџетске кориснике, те пензија, борачких и социјалних давања за 13,5 одсто.

“И плате у реалном сектору се значајно повећавају, то видимо по порезима и доприносима које враћамо послодавцима. Имамо мјеру да за свако повећање плата послодавцу вратимо порезе и доприносе, тако да њега то повећање кошта само нето плату за радника. Тај тренд ће се наставити”, поручила је Видовићева.

Према њеним ријечима, мјере за пронаталитетну политику су донијеле одређене резултате, поготово исплата 750 КМ за породице са четворо и више дјеце у којима је један родитељ незапослен. За остваривање овог права пријавило 4.200 породица.

Она је навела да су промијењени и поједини закони како би се увело плаћање доприноса за здравствено и пензијско-инвалидско осигурање, за шта је издвојено 70 милиона КМ.

“Новчана помоћ породицама са четворо и више дјеце је једна од најјачих мјера и то је била идеја предсједника Српске Милорада Додика, а реакције са терена нам говоре да су људи задовољни и да је ово сјајна идеја”, рекла је Видовићева.

Лани издвојено 650 милиона км по основу повећања плата, пензија, борачких додатака, подстицаја привреди

Видовићева је напоменула да је у прошлој години по основу повећања плата, пензија, борачких додатака, једнократне помоћи, субвенција пољопривреди и подстицаја привреди исплаћено 650 милиона КМ.

Она сматра да се мора водити рачуна о привреди која, као у другдје, зависи од окружења.

“У западним земљама имамо значајан извоз, прије свега, дрвопрерађивача, текстила и обуће и ако тамо дође до значајнијих турбуленција то ће се одразити и на нашу привреду. Зато морамо бити увијек спремни да помогнемо на вријеме како би се одржала привредна активност”, рекла је Видовићева.

Република Српска успјешно финансира обавезе и није презадужена

Говорећи о задужености, Видовићева је поручила да Република Српска успјешно финансира све своје обавезе и да је у доњој граници задужења у односу на земље у окружењу. Прецизним и реалним планирањем овакав тренд биће настављен и у наредне четири године.

Видовићева је додала да је тренутни јавни дуг 36,1 одсто од бруто домаћег производа /БДП/, док укупни дуг износи 43,3 одсто.

“Горња граница укупног дуга је 60 одсто, а јавног дуга 55 одсто, што значи да имамо још простора за задуживање, али опрезно се задужујемо јер не желимо да пређемо те границе нити да дођемо близу њих”, истакла је Видовићева.

Она је навела да Српска у овој години треба отплатити милијарду и 238 милиона КМ, а планира задужење за милијарду и 80 милиона КМ, што значи да се 150 милиона мање задужује него што је отплата.

Видовићева је поручила да ће дуг остати на истом нивоу или чак и нешто нижем.

Одређеним мјерама смањен утицај инфлације

Министар финансија рекла је да је захваљујући мјерама Владе Српске смањен утицај свјетске инфлације.

Према ријечима Видовићеве, усљед инфлације повећани су приходи од индиректних пореза и они су усмјерени према становништву, привреди и пољопривреди.

“Ми смо све те веће приходе, за које процјењујемо да ће бити 365 милиона и од директних и индиректних пореза, успјели усмјерити према становништву и још усмјерили 290 милиона на терет буџета према становништву, привреди и пољопривреди”, додала је Видовићева.

Видовићева је навела да су и друге земље повећањем плата, пензија, борачких и социјалних давања покушале умањити негативан утицај инфлације, а постигнут је и солидан резултат приликом контроле маржи код цијена хране и енергената.

Према њеним ријечима, инфлација у Републици Српској је крајем 2022. године била у опадању. “У октобру је била 16,1, а у новембру 14,7. Сад имамо међу најмањим инфлацијама у окружењу, једино Хрватска и Словенија имају мању него Српска. То нам даје наду да смо значајно утицали и да се неким нашим мјерама та инфлација смањује”, рекла је Видовићева.

Видовићева је нагласила да ће се висока стопа инфлације задржати и у овој години, због чега ће приоритетни циљеви бити помоћ усмјерена ка привреди и одржавању нивоа запослености.

Она је рекла да Република Српска има 290.000 запослених, што је највећи број од њеног оснивања.

“Добро је што инфлација није произвела отпуштање радника и затварање фирми. Наша привреда се доста добро држала у 2021. и 2022. години. За ову годину планирано је 180 милиона КМ издвајања за пољопривреду која ће тако добити значајан вјетар у леђа што је битно због производње хране”, истакла је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана