Видовић: Буџет Српске стабилан

Срна
Видовић: Буџет Српске стабилан

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је вечерас да је буџет Српске за ову годину стабилан и да ће редовно бити измириване предвиђене обавезе.

“Република Српска је финансијски стабилна и нема проблема у исплати обавеза. Ликвидни смо и нисмо пуно задужени”, рекла је Видовићева.

Она је истакла да Република Српска има ниско задужење које износи 38 одсто бруто домаћег производа.

“Водимо рачуна о нивоу задужености. Максимално задужење Републике Српске по јавном дугу је 55 одсто, а задужење је 38. То значи да нисмо ни близу границе максималног задужења”, рекла је Видовићева за Алтернативну телевизију.

Према њеним ријечима, буџет Српске је прецизно планиран а динамика утрошка средстава се константно прати.

Видовићева је нагласила да је приоритет исплата плата, пензија, борачких додатака, социјалних давања, отплата дуга, а након тога добављачима.

“Веома је важна економска ситуација у Републици Српској и зато се трудимо да је побољшамо. Тражимо инвестиције, помажемо привреди и становништву. Има многих који желе да уруше Српску економски након чега би тешко опстала, а овакве активности су углавном из иностранства, али и из Сарајева. Зато нам је у Српској неопходно јединство”, истакла је Видовићева.

Она је подсјетила да Република Српска има највећу запосленост од када се мјери овај параметар и висок раст бруто домаћег производа који је прошле године износио четири одсто.

Видовићева сматра да ће позитивни трендови у Републици Српској бити настављени и понавља да је све учињено како би била амортизована инфлација.

Када је ријеч о евентуалном аранжману са Међународним монетарним фондом, Видовићева је навела да га Република Српска прихвата само ако нема политичких условљавања.

Она је оцијенила да је велика предност Републике Српске електроенергетски сектор.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана