Видовић: Без новог буџета грађани би остали без повећаних примања и социјалних давања

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Ако се не усвоји буџет за наредну годину, онда се иде на привремено финансирање и грађани би могли бити значајно оштећени, рекла је за РТРС министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.

 Ако се не усвоји буџет због могућег неформирања власти у Српској, имали би у првом тромјесјечју 2023. године привремено финансирање. Ако се и тада не би усвојио буџет, онда би се привремено финансирање наставило - рекла је Видовић.

Појаснила је да би се у том случају трошило онолико јавних средстава колико се трошило у 2022. години.

- Мислим да би то изазавало велике проблеме. Прије свега због плата, пензија, породица са четири и више дјеце, због борачких примања и осталих социјалних давања. На примјер, ми смо у јануару повећали пензије за четри одсто и онда у јуну за 10 одсто. Имали смо и два давања у виду помоћи. Ми онда током привременог финансирања у јануару, фебруару и марту 2023. године не би могли исплатити те пензије које су повећане за 10 одсто - појаснила је Видовић.

Такође, истиче Видовићева, не би се могла донијети одлука о новом увећању пензија и редовном усклађивању од јануара 2023. године.

- У овом случају, то би било доста високо повећање. Планирали смо тако због инфлације - рекла је Видовићева.

Навела је да би у случају привременог финансирања у првом тромјесјечју 2023. године пензије и плате биле мање за више од 15 одсто.

- Исто тако и борачки додаци. Не би могли исплатити веће додатке за 10 одсто како смо у јуну ове године усвојили - рекла је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана