Видовић: Амбасада САД наредила банкама затварање рачуна у Српској

РТРС
Видовић: Амбасада САД наредила банкама затварање рачуна у Српској

БАЊАЛУКА - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је за РТРС да би помоћник америчког државног секретара Џејмс О`Брајан „требало да види зашто је Амбасада САД у БиХ наредила затварање рачуна физичких и правних лица у Српској који се налазе на листи америчких санкција“.

Видовићева је навела да „санкције уведене физичким и правним лицима у Републици Српској немају везе са корупцијом, како то О`Брајан тврди, јер нико од њих није процесуиран и осуђен за корупцију“.

- Он каже да се затварају рачуни који су у доларима, јер не желе да се долар као њихова валута користи у коруптивне дјелатности, али код нас су затворени рачуни у конвертибилним маркама, рачуни преко којих људи добијају плату у КМ. Препоручила бих О`Брајану да се јави у Амбасаду САД и види шта се десило, јер ми имамо информацију од банака да је њима ова амбасада наредила да се ти рачуни затворе - истакла је Видовићева.

Она је додала да није добила било какав папир и обавјештење из Амбасаде, али да банке тврде да им је наређено затварање рачуна.

- ОФАК-ова листа подразумијева да не можете имати рачун у доларима и да вам се плијени имовина у САД, а ово што се овдје дешава уопште није у складу са нашим, а ни међународним законима. Поставља се питање шта се десило у Републици Српској и мислим да се то мора у наредном периоду рашчистити - нагласила је Видовићева.

Коментаришући изјаву О`Брајана да СНСД као владајућа странка у Српској има приступ ресурсима и самим тим више прилика да чини коруптивне радње због којих се уводе санкције, Видовићева је рекла да ова тврдња почива на пуким претпоставкама.

- Он каже да Влада располаже ресурсима Републике Српске. Тако је у свакој земљи. Затим каже да, с обзиром да СНСД има највеће учешће у Влади, претпоставља се да користи те ресурсе за корупцију. Можете замислити да неком уведете санкције зато што се нешто претпоставља, без доказа и пресуда. На бази претпоставки уводе санкције, јер се претпоставља да СНСД врши коруптивне радње - рекла је Видовићева.

Она је истакла да је америчка Амбасада у БиХ онемогућила Влади Републике Српске да изађе на међународно тржиште, што је у супротности са свим законима и почива на сили, упитавши зна ли то О`Брајан.

Упркос томе, поручила је Видовићева, Република Српска неће банкротирати, већ ће и даље напредовати, развијати се и учвршћивати свој положај.

- Увести санкције једној влади значи онемогућити јој рад. То значи да желе нестанак Владе Републике Српске, Српске и стварање унитарне БиХ. То је нама познато и ми ћемо се до посљедњег борити политички и правно, у складу са законом, да свој положај очувамо - нагласила је Видовићева, додајући да америчка Амбасада и опозиција у Републици Српској већ три године говоре о банкроту Српске, али да се то неће десити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана