Весић и Форто: Оживјети жељезнички коридор од Бањалуке преко Добоја, Тузле и Зворника до Србије

Анадолија
Весић и Форто: Оживјети жељезнички коридор од Бањалуке преко Добоја, Тузле и Зворника до Србије

БЕОГРАД - Министар транспорта и комуникација БиХ Един Форто у Београду се састао са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Гораном Весићем са којим је разговарао о јачању саобраћајних, а прије свега путних и жељезничких веза, које ће ојачати односе Србије и БиХ и помоћи у развоју региона.

Форто је изразио задовољство што се разговарало о конкретним стварима те најавио будуће заједничке пројекте.

- Веома је важно да жељезнички коридор који иде од Бањалуке преко Добоја и Тузле на Зворник и даље у Србију оживимо и модернизујемо те да проток људи и робе буде пуно бољи, што је кључно за развој двију земаља. Такође, потребно је оспособити граничне прелазе на којима Србија већ ради, а посебно онај према Бијељини - истакао је Форто.

Весић је рекао да се тренутно раде три брза пута и аутопут који повезује БиХ и Србију.

-Први је Сремска Рача - Кузмин, као дио аутопута Београд - Сарајево, други је брзи пут Рума - Шабац - Лозница, који ће имати везу са БиХ и одвајање према Бадовинцима, те  Пожега - Котроман, који ће омогућити везу према Вишеграду. Имаћемо четири гранична прелаза на брзим путевима и аутопутевима, што је непроцењиво - нагласио је Весић.

Саговорници су се договорили да пред европске партнере иступе са заједничким пројектом, наглашавајући да таква сарадња даје тежину пројектима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана