Велимировић: Злочиначком акцијом "Олуја" рјешавано питање Срба у Хрватској

Срна
Велимировић: Злочиначком акцијом "Олуја" рјешавано питање Срба у Хрватској

НОВИ ГРАД - Хрватска је злочиначком акцијом "Олуја", у којој је протјерано више од 220.000 Срба из Републике Српске Крајине, а убијено скоро 2.000, хтјела да ријеши питање Срба у тој земљи, рекао је Срни координатор Документационо-информационог центра "Веритас" за Републику Српску Јанко Велимировић.

Велимировић каже да војну акцију "Олуја" треба повезати са завршетком рата на простору бивше Југославијем, односно у БиХ и Хрватској, гдје су Американци одлучили да Хрватској врате Крајину без Срба и тако постигну некакав баланс на овом простору

"Највише су у тој жигри каратаж на Балкану платили крајишки Срби. То је урађено на бестијалан начин протјеривањем више од 220.000 хиљада Срба, без обзира да ли се радило о цивилима или војницима. То је био наоружан народ, а не професионална војска", рекао је Велимировић.

Он истиче да операцију "Олуја" не треба посматрати издвојено из општег контекста рата од 1991. године.

"Хрватска је дошла у ситуацију да може војно да ријеши протјеривање Срба и то су урадили почетком августа 1995. године", рекао је Велимировић.

Он је додао да протјеривање није било довољно него је требало да буде и жртава.

"На сјеверном дијелу, на Банији и Кордуну протјеривање је било фокусирано комуникацијом које је ишла из Двора према Новом Граду у Републици Српској. Ту су прешли становници Баније и дио са Кордуна коју су избјегли пресијецања избјегличке колоне", рекао је Велимировић.

Он је додао да је 7. августа 1995. године већи дио кордунашког корпуса био у окружењу у Топуском и након предаје и преговора наставио ауто-путем према Србији.

"Избјегличку колону која је прешла у Нови Град хрватске снаге су наставиле да бомбардују и у Сводни је било жртава", рекао је Велимировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана