Велики број гастарбајтера страхује због рестриктивних мјера у западним земљама: Казне у Њемачкој и до 25.000 евра

Вељко Зељковић
Велики број гастарбајтера страхује због рестриктивних мјера у западним земљама: Казне у Њемачкој и до 25.000 евра

БАЊАЛУКА - Држављани БиХ који се приликом одласка у Њемачку не буду придржавали прописаних мјера Министарства здравља ове земље и Института “Роберт Кох” могли би се суочити са астрономским новчаним казнама, а које се крећу и до 25.000 евра.

Управо ова чињеница преплашила је велики број грађана који и у ово вријеме пандемије планирају да ипак крену пут ове земље, да ли у родбинску посјету или на привремени тромјесјечни рад те отворило низ питања шта сваки потенцијални путник мора урадити прије самог одласка у Њемачку.

Сама процедура збунила је, али и уплашила, Н. З. из Бањалуке, која каже да јој је требало доста времена да схвати шта треба чинити због пооштрених рестриктивних мјера које је Њемачка увела у јануару ове године. Осим тога, како каже, због тога што су привремено обустављене и аутобуске линије морала се бавити и разним логистичким комбинаторикама, да би испланирала овај свој пут.

- На крају сам успјела наћи приватни превоз из Новог Сада, али сам прије тога морала проћи сву административну процедуру која подразумијева и најаву мог доласка њемачким властима. То правило важи, како за долазак у ту земљу, тако и за транзит - каже ова Бањалучанка.

Према њеним ријечима, све неопходне информације се могу наћи на сајту Министарства здравља Њемачке, а први корак је провјера да ли долазите из ризичног подручја.

Према инструкцијама овог министарства сваки путник који долази из иностранства, а поготово ако је посљедњих 10 дана боравио у тзв. ризичном подручју, дужан је након уласка у земљу да борави у обавезном десетодневном карантину. Како су појаснили, то се може урадити у сопственом дому или неком другом погодном смјештају, а уколико неко прекрши ово правило, могао би би бити кажњен новчаном казном у висини и до 25.000 евра.

Посебно треба обратити пажњу и на прописе покрајине у којој се планира боравак те да се тај десетодневни карантин, по правилу, може окончати најраније након петог дана по уласку у земљу прилагањем негативног резултата теста.

Из њемачког Министарства здравља упозоравају и да је сваки путник дужан да се прије самог поласка региструје на њиховом сајту, испуни образац те да ту потврду носи са собом, да би је могао показати приликом евентуалних контрола од стране савезне или граничне полиције.

Осим тога, приликом уласку у земљу сваки путник мора имати и доказ о извршеном тестирању, који није старији од 48 часова. Доказом се сматра љекарско увјерење или резултат теста да неко није заражен вирусом корона.

Аустријска правила

Ригорозна су правила и за улазак у Аустрију. Према подацима са званичног сајта аустријске амбасаде у БиХ, ако путујете службено или на обуку у ту земљу или посјећујете животног партнера, од половине фебруара се прије уласка мора регистровати. Образац за регистрацију у електронској форми се може наћи и на сајту амбасаде. Потребан је и негативан тест на “ковид” не старији од 72 часа или се тест мора урадити у Аустрији у року од 24 часа. И у случају негативног резултата теста или накнадног тестирања, на снази је десетодневни карантин. Тестирање ради укидања карантина је у сваком случају могуће тек од петог дана након уласка у земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана