Велики апетити малих покрета

Ведрана Кулага Симић
Велики апетити малих покрета

БАЊАЛУКА - Изборни праг за улазак у скупштине градова у Републици Српској прешле су углавном велике странке, али своје мјесто у одборничким клупама су изборили и неки од тек формираних политичких субјеката из којих поручују да је ово тек почетак и да и они, на крилима локалних резултата, вјероватно иду ка позицијама на вишим нивоима власти већ на наредној провјери код бирача.

Ново, а добро познато име у бањалучкој Скупштини у надолазећем сазиву је Независни покрет “Својим путем - Игор Радојичић”. Иако званично формиран неколико мјесеци прије ових избора, покрет је остварио довољно гласова да некадашњи градоначелник и особа која је обављала важне функције на републичком нивоу постане одборник у највећем граду Српске у чијем ће парламенту бити укупно девет странака.

Радојичић за “Глас” каже да су очекивали нешто више на овим изборима, али подсјећа да су регистровани када су избори већ били расписани по чему су јединствен случај.

- Истовремено смо градили структуру и учествовали на изборима. Пред нама је припрема за 2026. годину. И када смо формирани рекли смо да су нам локални избори степеница, а циљ наредни општи избори за двије године. Предсједништво Покрета би ускоро требало да размотри резултате и донесе одлуку о ширењу у Српској. Идемо на формирање мреже да бисмо се припремили за опште изборе с циљем учешћа у Народној скупштини - рекао је Радојичић.

Одборничке столице у приједорској Скупштини изборило је шест странака. Међу њима је и Поткозарски народни покрет, који су 2022. основали бивши чланови ПДП-а, а који је први пут учествовао на локалним изборима и заузео треће мјесто.

Предсједник странке и носилац кандидатске листе за одборнике Далибор Грабеж за “Глас” да су, осим три мандата у Приједору освојили и два у Оштрој Луци.

- Наша политика је препозната, али пустићемо да неко вријеме прође. Размишљаћемо и о општим изборима, на којима смо били 2022. неколико мјесеци након регистрације покрета. Имамо план, видјећемо како ће све то ићи - рекао је Грабеж. 

Републичка странка Српске основана је 2021. Са њеним предсједником Славенком Ристићем, познатим бизнисменом, нисмо успјели да ступимо у контакт, али су из те странке, крајем прошле седмице, захваљујући на подршци која их је за сада довела на четврто мјесто у Скупштини Бијељине, поручили да су постали озбиљан политички фактор у Семберији. Уз опаску да су остварили резултате и у другим општинама, они су позвали грађане да се учлане код њих и постану “дио нове снаге за ново доба, које несумњиво долази на политичкој сцени њеног града и Републике”.

Новитета има и на југу. Међу одборницима у Требињу биће и они из Покрета “Срцем за Требиње”, али из њихових редова су за “Глас Српске” поручили да ће се огласити о свему када буду објављени коначни резултати избора. 

Још један од нових политичких субјеката који ће бити заступљен је и Народни фронт Јелене Тривић, основан 2023. године, али су њихови кадрови већ били заступљени и у још актуелним сазивима јер су им се приклонили поједини одборници који су мандат освојили на листама других странака. 

Политички аналитичар Филип Матић каже да код новонасталих политичких покрета треба пратити њихов рад на структури странке и на томе ће се видјети да ли су и они спремни за више циљеве. 

- Мале странке увијек остају мале ако превише пажње посвете личностима, а не самој структури странке. Велике странке карактерише прије свега њихова дубина, односно то што на терену могу доћи од највиших функционера па до такорећи обичног човјека. То мале странке често немају већ се ослањају на имена људи из својих редова који и носе гласове и зато не могу да остваре веће резултате - рекао је Матић. 

Осврнуо се и на резултат странке Јелене Тривић за који сматра да није значајан изван Бањалуке. 

- Велико је питање да ли ће моћи сами на општим изборима да изборе мандат. Мислим да чак ни она неће моћи више повући гласова колико је могла - оцијенио је Матић.

Прикључење

Филип Матић подсјећа да се знало дешавати да се неке од малих странака, које немају претензије да стварају одборе у цијелој Српској, прикључе у коалицију са неком од великих странака да би њихови функционери добили позиције. 

- И то можда, опет, можемо очекивати од неких ових странака - закључио је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана