Велике штете у Љубетову након земљотреса, мјештани од зоре у радним акцијама

ГС
Foto: Кликс

ЗЕНИЦА - Мјештани Љубетова код Зенице од раних јутарњих часова сабирају и санирају насталу штету на кућама које су оштећене усљед земљотреса.

Непроспавана ноћ те још неизвјеснија будућност у неким кућама пред мјештанима је Љубетова код Зенице, мјесне заједнице која је била најближе епицентру земљотреса који је у суботу навечер потресао цијелу БиХ, али и сусједне земље.

Оштећени кровови, попуцали зидови, плафони, темеља кућа те оштећена друга имовина, али и радничке акције мјештана описују јутрошње стање у овом мјесту, пише Кликс.

Свјесни да нису могли избјећи оно што их је задесило, организовали су се у само неколико сати те почели скидати оштећене кровове, а стручне службе ће након празника доћи и прегледати све куће и процијенити да ли су сигурне за боравак.

Осману Хорићу земљотрес је начинио материјалну штету на кући гдје живе он и брат с породицама. Пукотине на зиду, плочи, али и плочицама у купатилу најбоље говоре о јачини земљотреса.

-Доживио јесам, а не знам како ћемо преживјети. Нисам свјестан сам себе. Сада ћемо видјети како ћемо даље. Ми немамо гдје спавати нам је у њој па шта буде. Избора немамо. Кућа је попуцала, може овако стотину година или до неког новог земљотреса. Морална подршка су нам људи и лакше је - казао је Хорић.

Предсједник МЗ Врандук село Љубетово Зехрудин Ибрахимагић је казао да су мјештани престрављени.

- За тих пар секунди сви смо били напољу, дјеца су плакала, престрављени су били. На објектима имамо велику материјалну штету, први корак је санација кровова, а начелник је казао да ће стручњаци у сриједу доћи да процијене сигурност кућа. Обишли смо све куће, а 15-ак кућа је добро оштећено", изјавио је Ибрахимагић те додао да им је пукао и базен питке воде којим се напајало село. Истиче да су им највећа снага људи који им помажу да се санира штета.

Кућа Захида Хорића једна је са највише штете. Оштећења на крову, испуцао потпорни зид, оштећено возило те штета у кући, натјерали су га да не размишља о повратку у њу.

-Дошао сам с посла, вечерали смо и тишину је одједном прекинуо неки прасак којег никад нисам чуо. Мислио сам да ће се све са земљом сравнити. Кућа је у темељима девастирана, зидови испуцали, цријеп сам скинуо... Нема овдје останка, могу санирати, покрити због ствари, али да би живио овдје, по мени је неусловно. Људи од струке кад виде све ће им бити јасно - казао је Хорић који је са четверочланом породицом живио у кући гдје је цијели живот боравио.

Премијер најавио помоћ

Премијер Зеничко-добојског кантона Незир Пивић изјавио је да власници објеката оштећених у земљотресу, који је синоћ погодио подручје Зенице, могу рачунати на пуну подршку кантоналних институција у санацији настале штете.

Пивић је истакао да је најважније да није било људских жртава и да нико од повријеђених није животно угрожен.

Према информацијама из Хитне помоћи Зеница, поред синоћ четири повријеђена лица, од којих су два упућена у Кантоналну болницу Зеница, није било нових пријава повреда изазваних овом природном непогодом, саопштено је из Владе Зеничко-добојског кантона.

Из Кантоналне управе цивилне заштите су навели да су пријављена мања обрушавања фасада у Зеници, обрушавање димњака на неколико објеката и пуцање зидова на старијим објектима у граду, као и у насељима Стара Немила, Љубетово и Хеце.

Усљед обрушавања камења на магистрални пут код Врандука дошло је до саобраћајне незгоде при чему је једна особа повријеђена.

Кантонална управа цивилне заштите наводи да у другим општинама и градовима на подручју Зеничко-добојског кантона није било пријава о штети.

Земљотрес магнитуде 4,8 по Рихтеру синоћ је у 21.43 часова погодио подручје Зенице, а осјетио се и у другим градовима, као и у Славонији у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана