Велибор Миливојевић, потпредсједник Градског вијећа у Мостару: Кључ у рукама СДА и ХДЗ-а БиХ

Ведрана Кулага Симић
Велибор Миливојевић, потпредсједник Градског вијећа у Мостару: Кључ у рукама СДА и ХДЗ-а БиХ

Не волим својатање Мостара од било кога. У политици сам одскора, али се у математику разумијем. Кључ је код ХДЗ-а БиХ и СДА, а житељи града на Неретви заслужују да добију новог градоначелника, а нипошто да остану “град случај”.

Истакао је то за “Глас Српске” одборник коалиције “Остајте овдје - за наш Мостар” Велибор Миливојевић, који је на конститутивној сједници Градског вијећа у петак изабран прво за шефа Клуба српског народа у том градском тијелу, а затим и за потпредсједника Вијећа.

Та сједница прекинута је након првог круга гласања у којем су кандидати за градоначелнике били Златко Гузин из Коалиције за Мостар, у којој су СДА, СББ и ДФ, Марио Кордић из ХДЗ-а и Ирма Баралија из БХ блока, који чине СДП и Наша странка. У други круг су ушли Гузин и Кордић, након чега су одборници из Коалиције за Мостар напустили засједање.

Миливојевић је изразио задовољство тиме што су Срби, први пут, у граду на Неретви добили представнике из странака са српским предзнаком, а очекује да ће на сутрашњој сједници бити изабран и нови градоначелник.

- Надам се да ћемо имати довољно разума и бити конструктивни да и то завршимо јер је то битно, али је битнији град Мостар и грађани. Морамо да губимо што мање времена, а улажемо што више енергије како бисмо ријешили много важнија питања која муче наше суграђане - истакао је Миливојевић.

ГЛАС: Од конститутивне сједнице не престају реаговања, а у некима се истиче да је на сцени нова игра ХДЗ-а БиХ и СДА. Шта Ви мислите?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Не можемо да заборавимо да је 12 година на челу Мостара била коалиција ХДЗ-а и СДА. Све што се дешавало у граду, био је договор те двије најјаче партије, па и саме измјене Изборног закона, на основу којег су и спроведени избори лани у децембру. Однос новоизабраних вијећника је такав да се без њих 13 из ХДЗ-а не може оформити двотрећинска већина, а ни без девет из СДА и два из странака окупљених око СДА. Тиме је извјесно да у тој већини морају бити и СДА и ХДЗ. Сва дешавања и превирања у вези са избором градоначелника су пренаглашена, јер ако су договорили све друго, мислим да је требало бити толико политичке воље да договоре и то, и не излажу непотребним расправама друге вијећнике, а грађане остављају толико дуго заробљеним у бројним, важнијим проблемима. Иако о доктору Гузину мислим све најбоље, реални односи су такви да тај приједлог не би могао да добије 18 гласова, већ највише 15. Да је толика жеља СДА била да градоначелник не буде Хрват, сигурно би подржали приједлог да то буде Ирма Баралија или Арман Залихић, и сигуран сам да би имали тај број 18.

ГЛАС: Засједање у петак је прекинуто након изласка вијећника из БХ блока. Имају ли они снагу да наставе са оваквим блокадама у Вијећу?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Имају, јер за други круг избора за градоначелника треба да буде присутно барем двије трећине вијећника јер, у супротном, нема кворума, али мислим да то тога неће доћи ако сви желимо стварно боље грађанима у Мостару. Морамо погледати у лице једни другима и почети се бавити оним, понављам, битнијим питањима.

ГЛАС: Спекулисало се, а сада је потврђено из ОХР-а, да разматрају први круг гласања за градоначелника јер није обављено тајно, како налаже Статут, због чега би могао бити и поништен.

МИЛИВОЈЕВИЋ: У праву често ствари нису доречене. Коалиција за Мостар је инсистирала да се гласа јавно, али било је доста опречних мишљења, а на крају је и став више од двије трећине вијећника био да се гласа јавно. Не видим разлог због чега би то сада било спорно јер је тај приједлог добио ту подршку која је, с друге стране, довољна и за промјену самог Статута.

Реаговање

ГЛАС: Предсједник Меџлиса Исламске заједнице Мостар Џафер Алић изразио је изненађење Вашом одлуком да, како каже, при гласању за градоначелника подржите “пројекте подјеле града и доминације једног над другима”. Какав је Ваш коментар?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Сваки вијећник има право да донесе одлуку у складу са својим и виђењима страначких органа. Обраћати се само једном вијећнику је крајње непримјерено. Питао бих само зашто Срби у Мостару живе у тако лошем стању и да ли је, док је на сцени била коалиција СДА и ХДЗ-а БиХ, то била предоминација та два народа над једним, и то најмањим народом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана