Велибор Миливојевић о новом сазиву Градског вијећа Мостара без српских партија

Ведрана Кулага Симић
Велибор Миливојевић о новом сазиву Градског вијећа Мостара без српских партија

У Мостару ће након ових избора, када је ријеч о српском народу, бити задовољена само форма. У Градском вијећу српски клуб биће, како тренутно ствари стоје, без иједног представника из странака са српским предзнаком. Волио бих да гријешим, али тек ће се видјети колико је то лоше за Србе.

Каже то за “Глас Српске” предсједник одбора СНСД-а у Мостару Велибор Миливојевић који је у мандату на истеку био замјеник предсједника мостарског Градског вијећа.

Први, прелиминарни резултати локалних избора у граду на Неретви не иду у корист Срба јер у новом сазиву градске власти, према садашњој расподјели, неће бити нико из странака са сједиштем у Републици Српској, већ ће у српском клубу у тамошњем вијећу бити кандидати са листа ХДЗ-а БиХ, СДА и других партија са сједиштем у ФБиХ.

- И поред тога што ћемо прећи цензус, нећемо успјети да уђемо са својим кандидатом у Градско вијеће. Нажалост, то су те специфичности изборних правила у Мостару. Да се чланови вијећа бирају као и у другим општинама, имали бисмо два представника, али то није тако. И ови избори у Мостару ће показати да српски глас вриједи мање у том граду и да српски народ није равноправан са гласовима осталих народа - нагласио је Миливојевић.

ГЛАС: Ипак, Клуб Срба у Градском вијећу ће бити попуњен.

МИЛИВОЈЕВИЋ: Биће задовољена статутарна форма да морају бити најмање четири представника једног народа, а Клуб ће можда имати и више заступника. Могуће пет, па и шест. Видјећемо како ће функционисати, али се бојим да ће заступати само интересе странке испред које су изабрани јер су, на крају крајева, и бирани гласовима других народа, а не српског. Жалосно је да 1.500 наших гласова, Срба у Мостару, неће бити уважено и да ти људи неће имати свог легитимног представника, али то је БиХ. То је Мостар. Ми остајемо на нашем правцу да кроз рад, какав будемо могли организовати, будемо при руци људима који у нас вјерују, а како ћемо то успјети, показаће вријеме.

ГЛАС: Хоћете ли покушати да остварите сарадњу са будућим одборницима у Клубу Срба? Да ли ће бити могуће прогурати идеје и потребе српског народа?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Уз дужно поштовање тих људи, покушаћемо да сарађујемо колико то  буде могуће са новим градским властима, али моје искуство током четири године у Градском вијећу Мостара и на основу тога како су се понашали ранији одборници, како су функционисали и за шта су се залагали. Ако клуб Срба није имао снаге да сви заједно и јединствено гласамо, односно да и искористимо механизам виталног националног интереса и спријечимо одлуку која је донесена у мостарском Градском вијећу да ћирилице нема на улицама Мостара, сасвим је јасно како ће без легитимног представника српског народа то Градско вијеће и Клуб Срба функционисати. Не желим да кажем да су они ништа мање Срби, али пустићемо вријеме па да видимо до краја мандата шта ће новоизабрани одборници урадити за српски народ. Желим им пуно среће у раду и да као и сви други вијећници и они заступају народ у име којег су изабрани као и да сви заједно можда кренемо у неку бољу будућност, а на њима је какав ће правац изабрати.

ГЛАС: На који начин је то могуће наставити, а започети су бројни пројекти, међу којима су и они попут српске куће са Српском и Србијом?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Сарадња са Републиком Српском и Србијом ће се наставити без обзира на то да ли ми имамо или не легитимног представника у градској власти. Ми смо покренули низ пројеката, а веома ми је драго што је и поменути један од њих. Као СНСД и кроз сарадњу са удружењима имамо своје визије о пројекту који треба да адекватно заступа српску културу, историју и све оно што су Срби дали овом граду. Нећемо одустати од српског културног центра јер је Србима потребна једна велика институција која ће на прави начин презентовати све што Срби јесу и колико смо као народ неизбрисиви из историје града Мостара. Тако да идемо даље, али, нажалост, има и оних из нашег народа који су одлучили да не изађу на изборе или да свој глас поклоне неком другом. Вјерујем да ће и увидјети какву су грешку направили. Ни ми, као ни припадници других народа, нисмо оперисани од личних интереса, тако да су и неки наши, зарад тога, издали свој народ.

ГЛАС: На кога ту мислите?

МИЛИВОЈЕВИЋ: Чим нисмо имали онолико гласова људи који су нам рекли да ће гласати, све је јасно. Својим неизласком помогли су  оним другима да заузму наша мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана