Већи цензус реалан, обавезно гласање без шансе

Маријана Миљић Бјеловук
Већи цензус реалан, обавезно гласање без шансе

БАЊАЛУКА - Највише шанси за усвајање свега што је стављено на документ у вези са измјенама Изборног закона БиХ има приједлог за повећање цензуса, што би, према ријечима стручњака, смањило хаос на политичкој сцени.

Наиме, повећање цензуса за четири одсто за локалне, а на пет одсто за опште те да мандат припада странци, али и да изборне листе буду затворене и укинуте преференције, само су неки од приједлога о којима ће се водити полемика идућих дана када је ријеч о измјенама Изборног закона.

- Већ дуже се размишља о повећању цензуса на пет одсто, али би то требало урадити и за локалне и опште изборе. Тиме би уозбиљили политичку сцену, јер велики број странака учествују на изборима. Многима није циљ мандат него су неки други интереси у питању. Политика је постала бизнис. Требало би морално да прочистимо многе ствари па онда ићи ка оном што је примјењиво  у државама нормалне демократије - рекао је “Гласу” бивши члан Централне изборне комисије (ЦИК) Вехид Шехић.

Са друге стране, наводи да је одувијек био противник затворене листе.

- Треба размишљати о смањењу преференција на максимално пет. Такође, мандат не може припадати странци јер, према европским стандардима, он припада изабраном званичнику - навео је Шехић.

Сматра да одузимање мандата и затворене листе неће проћи. 

- И друге државе и политичке странке боре се да буду отворене листе. То већ имамо у Хрватској, док у Србији постоји иницијатива као и у Црној Гори. Треба гласати и за странку, али и за оне у које бирачи имају повјерења па ко добије највише преференција он би и требало да буде посланик - поручио је Шехић и додао да су и 2005. и 2006. године постојали покушаји затварања листе.

Највише пажње изазвао је приједлог да излазак на биралишта буде обавезан, а Шехић наводи да се о томе и раније размишљало.

- То је тешко јер код нас 50 одсто грађана изађе на изборе. Како уопште наплатити новчане казне од друге половине. Ако се не плати новчана казне она се претвара у затворску. Куда са милион и по људи? Гдје их смјестити  - упитао је Шехић. 

Наводи да поједине државе у свијету имају обавезно гласање, али то су, наглашава, углавном уређене земље.

- Прво би требало уредити систем па онда размишљати о томе - поручио је Шехић.

Теме за разговор у вези са измјенама Изборног закона БиХ биће и обезбјеђење софтвера за идентификацију бирача и издавање гласачких листића, али и избор чланова Предсједништва БиХ.

- Треба увести нове технологије у изборни процес и електронску идентификацију бирача, као и скенер. Тада ћемо имати већи број грађана на биралиштима. На тај начин вратили би и повјерење грађана. Многи не излазе на изборе због сумње у фалсификовање резултата - казао је Шехић.

Када је ријеч о избору чланова Предсједништва, сматра да је потребно имплементирати одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру те посебно при томе водити рачуна о одлуци у случају “Зорнић”.

- То је обавеза. Мора се испоштовати оно што пише у одлукама Европског суда за људска права - казао је Шехић.

Он поручује да је потребно водити рачуна о грађанима бирачима, а никако закон прилагођавати политичким странкама.

- Изборни закон као један од најбитнијих у свакој држави требало би да прође и јавну расправу, да се укључе не само актери власти, него и друге странке и стручна јавност. Треба расправљати који су то модалитети најбољи који ће заштитити интерес бирача на изборима - закључио је Шехић.

Са друге стране, изборни аналитичар у коалицији “Под лупом” Срђан Остојић сматра да би требало увести нове технологије у изборни процес, како идентификације бирача тако и гласачких листића. 

- Већ годинама нове технологије покушавамо да ставимо у фокус приче када је изборни систем у питању. Грађани су за то. Када су друге ствари у питању оне представљају олакшање за одређене политичке партије, ту прије свега мислим на мандат и повећање цензуса. Међутим, мишљења међународних институција су да је то демократски корак уназад - рекао је Остојић.

Када је ријеч о преференцијама и затвореним листама сматра да у тим случајевима поједини не би имали могућност да напредују и буду изабрани, него би политичка партија одређивала ко би био представник народа.

- Када су у питању измјене крупних ствари, које се дотичу и Устава, тешко је постићи свеопшти консензус - закључио је Остојић.

Фебруар кључан

Предсједник РС Милорад Додик сматра да би Изборни закон могао да буде финализован током фебруара.

- Током претходне седмице одржан је један од продуктивнијих састанака лидера странака које чине власт на нивоу БиХ. Било би веома добро да се постигнути договор сада и имплементира и сматрам да бисмо Изборни закон могли да финализујемо током фебруара - написао је Додик на друштвеним мрежама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана