Ватра и даље тиња: Модрича зове хеликоптере у помоћ

Милијана Латиновић Радошевић
Ватра и даље тиња: Модрича зове хеликоптере у помоћ

МОДРИЧА - Ватра и даље тиња на неприступачним мјестима у Гудронској јами у Модричи, због чега ова локална заједница у помоћ зове хеликоптере како би што прије угасили пожар и стали у крај загађењу ваздуха које би могло угрозити и почетак нове школске године у тој општини.

Потврдио је то јуче “Гласу Српске” начелник Модриче Јовица Радуловић нагласивши да је увјерен да резултати наредног мјерења квалитета ваздуха неће бити задовољавајући имајући у виду да ватра константно тиња и да су испаравања велика.

- Упутићемо званичан допис Републичкој управи цивилне заштите и Оружаним снагама БиХ да пошаљу хеликоптере јер другог избора немамо - рекао је Радуловић и додао да би данас или најкасније сутра требало да буде поновљено мјерење квалитета ваздуха у овој локалној заједници.

Радуловић истиче да ће то бити треће мјерење откако је планула Гудронска јама, те да од резултата зависи и да ли ће дјеца на вријеме кренути у школу.

- Мјештани који станују у близини пожаришта придржавају се мјера и настоје што мање времена да проводе на отвореном. Међутим, љето је и све је више вјенчања, крштења, људи се окупљају и тешко је то све забранити, а још теже исконтролисати. Живот не може стати и не треба да стане - казао је први човјек Модриче.

У Дому здравља у тој општини кажу да нема званично пријављених пацијената чије се здравствено стање може довести у везу са дешавањима у Гудронској јами.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Борис Трнинић потврдио је јуче “Гласу” да је свакодневно на вези са начелником Модриче те да ће, чим захтјев стигне, на њега одговорити у најкраћем могућем року.

- Постоје процедуре које морамо испоштовати. Чим добијемо захтјев, упутићемо га на Хеликоптерски сервис РС. Проблем је што су у Херцеговини опет активирани пожари, у Гацку смо успјели ријешити, међутим, гори поново на Тјентишту. Изаћи ћемо у сусрет гдје год има пожара - рекао је Трнинић додавши да су људи на измаку снаге.

Подсјетио је да су на позив начелника Гацка прије неколико дана у року од два часа дигли хеликоптере, те да се труде да у најкраћем могућем року ријеше сваки пожар.

Ови вриједни људи не знају за годишњи одмор ни предах. Важно им је да је све до сада урађено на најбољи могући начин и да жртава није било. 

Пожар у Гудронској јами букнуо је 14. августа, а ватра је у једном тренутку пријетила и кућама које су од мјеста пожара удаљене свега стотинак метара ваздушне линије. Локална заједница је више пута тражила од надлежних да ријеше питање Гудронске јаме која је Модричи терет више од 40 година.

Испаравања

Према ријечима стручњака за заштиту животне средине, тек када испаравања потпуно престану, требало би од 24 до 48 часова да ваздух буде потпуно чист.

У Модричи су до сада урађена два мјерења квалитета ваздуха, прво одмах након избијања пожара, које је показало присуство штетних хемикалија у великом проценту изнад дозвољеног. Друго испитивање је показало боље резултате, али изнад дозвољених граница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана