Ватикан изразио жаљење због увредљивих призора на церемонији отварања ОИ

Танјуг
Foto: Агенције

РИМ- Ватикан је данас саопштио да жали због сцене на церемонији отварања Олимпијских игара у Паризу која је била пародија на слику Леонарда да Винчија "Посљедња вечера".

"Света столица је била тужна због одређених призора на цермонији отварања Олимпијских игара у Паризу и не може, а да се не придружи гласовима који су подигнути посљедњих дана да се осуди увреда учињена многим хришćанима и верницима других религија", наводи се у саопштењу за јавност објављеном на француском језику, пренео је Ројтерс.

У престижном догађају гдје се цијели свијет окупља око заједничких вриједности, не би требало да буде алузија које исмијавају вјерска убјеђења многих људи, навео је Ватикан и истакао да слобода изражавања, која се очигледно не доводи у питање, своју границу налази у поштовању других.

Сегмент на церемонији отварања личио је на библијску сцену Исуса Христа и његових апостола који дијеле посљедњи оброк прије распећа, али су у њему учестволи драг краљице, трансродна манекенка и наг пјевач који је представљао грчког бога вина Диониса.

Организатори Олимпијских игара Париз 2024 извинили су се два дана касније, рекавши да никада није постојала намјера да се не поштује било која вјерска група.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана