Варнице између СНСД-а и ДЕМОС-а у неколико општина и градова

Милијана Латиновић Радошевић
Варнице између СНСД-а и ДЕМОС-а у неколико општина и градова

БАЊАЛУКА - Смјене кадрова ДЕМОС-а са челних позиција у предузећима и институцијама у појединим општинама и градовима у Републици Српској узбуркале су односе те партије са коалиционим СНСД-ом на локалном нивоу.

Варнице су плануле у Палама, када су обје партије објавиле имена кандидата за начелника општине на предстојећим локалним изборима. Потом је ДЕМОС у Козарској Дубици пружио подршку кандидату НПС-а за начелника Драгану Брдару, а онда је дошло и до несугласица у Бањалуци, све због смјене директора Регионалне депоније Бањалука (ДЕП-ОТ) Жељка Савића који је кадар ДЕМОС-а. Већину чланова Надзорног одбора предузећа ДЕП-ОТ има СНСД.

Несугласице између ове двије партије нису заобишле ни Зворник, гдје је прије неколико дана из локалног ДЕМОС-а саопштено да више ни формално ни суштински нису дио скупштинске већине нити коалиционе власти на нивоу града. Дотадашње несугласице су, како је тада навео зворнички ДЕМОС, кулминирале смјеном директора тамошњег Дома здравља који је кадар те партије. 

Са друге стране предсједник Градског одбора СНСД-а Зворник Зоран Стевановић сматра да коалиција са ДЕМОС-ом на нивоу града није престала да постоји.

- Ако се први пут нисмо сагласили о неком постављању на неку функцију, то не значи да смо раскинули наше коалиционе односе. Ја немам проблем с тим - рекао је Стевановић.

О размјерама несугласица на локалу свједочи и саопштење паљанског СНСД-а у којем позивају предсједника ДЕМОС-а Недељка Чубриловића да хитно поднесе оставку, због, како су навели, потеза које предузима странка на чијем је челу, а који су “директно усмјерени на рушење Републике Српске и њених институција, прије свега, предсједника Републике и то из два стратешка мјеста - Пала и Бањалуке”.

Саопштење је услиједило након што је паљански СДС стао у одбрану смијењеног директора предузећа “Водовод и канализација” Дејана Којића, који је кандидат ДЕМОС-а за начелника општине.

И док на локалу кључа, саговорници “Гласа” тврде да коалиција између СНСД-а и ДЕМОС-а на републичком нивоу није под знаком питања и да ће опстати. 

Коментаришући наведена дешавања члан Предсједништва СНСД-а Љубиша Ћосић је рекао да у времену притисака на Републику и различитих негативних утицаја који долазе са свих страна не смије да буде несугласица између политичких партија, и опозиционих и позиционих, а нарочито у коалицији.

Нагласио је да сви треба да раде у корист својих локалних заједница и Републике. 

- Свака несугласица између СНСД-а и ДЕМОС-а је вишак енергије коју поједини беспотребно троше умјесто да је троше за грађане. На било којој локацији гдје су СНСД и ДЕМОС створили тензије, мој савјет колегама из обје партије је да тензије треба спустити и на фер и коректан начин се представити бирачима, водити позитивну кампању, јер то је једино што ће грађани цијенити на дуги рок. Премало је нас и у локалним заједницама, али и у Српској да бисмо били подијељени - истакао је Ћосић.

Нагласио је да не постоје несугласице које се не могу ријешити између партнера на власти.

- Када је ријеч о конкретним случајевима, чини ми се да је предуг период заједничког вршења власти довео до личних сукоба између појединаца и то мора бити превазиђено. Што прије ти појединци то схвате, то ће прије бити боље за средину у којој се такви сукоби дешавају - поручио је Ћосић.

Генерални секретар ДЕМОС-а Боран Босанчић потврђује да постоје одређени проблеми на локалном нивоу који су највише ескалирали у Палама, гдје ова партија има кандидата за начелника, затим у Бањалуци те Зворнику, гдје је како је рекао досадашња скупштинска већина поремећена.

- Вјерујем да су то проблеми који се рјешавају на локалу и да не би требало да дође до било каквих турбуленција на републичком нивоу. У ситуацији када су Република и предсједник Милорад Додик нападнути, сви морамо да станемо иза тог политичког блока. Ситуацију треба смиривати - поручио је Босанчић и изразио увјерење да ће коалиција са СНСД-ом опстати.

ПОДРШКА 
Боран Босанчић је казао да се о проблемима мора разговарати, јер је чињеница да они постоје.
- Проблеме не треба гурати под тепих. Ми смо у Бањалуци позвали Градски одбор СНСД-а да разговарамо и о подршци кандидату за градоначелника, али одговор још нисмо добили - рекао је Босанчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана