Вархељи: Видимо посвећеност БиХ у вези са реформама

Танјуг
Вархељи: Видимо посвећеност БиХ у вези са реформама

БРИСЕЛ - ЕУ види посвећеност и позитиван развој догађаја када се ради о неопходним и дуго чеканим реформама у БиХ, саопштио је европски комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи.

Он је на платформи "Икс" написао да му је задовољство да пожели добродошлицу учесницима другог политичког форума на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ.

-Много тога се десило од нашег претходног састанка у Сарајеву. Видимо посвећеност. Видимо позитивна дешавања у вези са толико потребним и дуго чеканим реформама -  навео је Вархељи.

У Бриселу се одржава састанак на високом нивоу између БиХ и ЕУ. Састанку, осим Вархељија, присуствује предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто.

Белгијска пријестоница је домаћин другог политичког форума на високом нивоу о европским интеграцијама БиХ на којем ће, између осталог, бити ријечи о напретку на испуњавању 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије.

На политичком форуму учествују, између осталих, предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, Криштова, као и други представници свих нивоа власти у БиХ.

У Брисел су позвани чланови Заједничког колегијума Парламентарне скупштине БиХ, предсједници клубова посланика и делегата, замјеници предсједавајуће Савјета министара, директор Дирекције за европске интеграције, предсједници влада Републике Српске и Федерације БиХ, као и премијери десет кантона и градоначелник Брчко дистрикта.

Портпарол Делегације ЕУ у БиХ Фердинанд Кениг рекао је за Срну да се очекује да ће учесници разговарати о напретку на испуњавању 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије, реформским корацима најављеним кад је БиХ добила кандидатски статус и реформама у вези са новим Планом раста за западни Балкан.

Конференција за новинаре Криштове и Вархељија одржаће се у 13.45 часова.

Први политички форум на високом нивоу одржан је 17. маја када су се политички и институционални лидери у БиХ обавезали да ће спровести кључне активности неопходне за напредак на путу европских интеграција.

Фокус разговора тада је био на што скоријем испуњавању услова за отварање приступних преговора, а учесници су се сагласили да се окупе за шест мјесеци.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер уручио је 8. новембра предсједавајућој Савјета министара Борјани Кришто извјештај Европске комисије о БиХ за ову годину у којем се условно препоручује почетак преговора за чланство.

Европска комисија предложила је у октобру да БиХ буде додијељен кандидатски статус за пријем у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана