Вархељи: План раста је амбициозан, западни Балкан мора да напредује како би довршио реформе

Танјуг
Foto: Танјуг

ТИРАНА - Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је данас да је план раста амбициозан и да је за имплементацију тог плана остало још пола времена, као и да ће регион морати брзо да напредује како би довршио реформе.

Oн је на скупу у Тирани рекао да би друштва западног Балкана требало да буду интегрисана у ЕУ, а да ЕУ мора да понуди све предности чланства.

“То је наша идеја која долази с планом раста. То је амбициозан план. Имамо пола времена да га имплементирамо. Регион ће морати брзо да напредује како би довршио реформе. Морате примјењивати правила ЕУ. Можете постати дио европског тржишта и пре него што постанете члан ЕУ”, рекао је вархељи.

Вархељи је рекао и да план може да допринесе удвостручавању привреде Западног Балкана у наредних 10 година. 

“Мислим да је оно што сада видите пред собом много више него што ćе бити. Потребно нам је и да регион иде брзо напред. А то значи да се спроведу реформе ЕУ које су неопходне да би овај план био функционалан. Овај план је функционалан само ако примјењујете правила ЕУ. Ако брзо уведете сва правила ЕУ јер тада можете уćи на јединствено тржиште и прије него што уђете у Европску унију”, рекао је он.

Генерални директор Генералног директората за сусједство и преговоре о проширењу Герт Јан Копман изјавио је да је потребан висок темпо рада како би се користили фондови ЕУ и додао да је остало још само мјесец дана до завршетка реформи.

“Квалитет закона које морате да донесете мора бити висок. Имате нас на својој страни, али темпо мора да буде висок да би средства ушла у мај прије летње паузе”, рекао је Копман.

На Регионалном самиту у Тирани о Плану раста за Западни Балкан и економском приближавању, поред Вархељија, учествују лидери Западног Балкана, укључујући председника Србије Алексендра Вућића.

План раста за Западни Балкан предвиђа финансијску подршку од шест милијарди евра, од којих су две милијарде бесповратни грантови, а четири милијарде повољни кредити које даје ЕУ, а циљ је да се подстакне економски раст региона и убрза социо-економско усклађивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана