Вархељи: Једна земља са западног Балкана спремна да постане чланица ЕУ

Срна
Вархељи: Једна земља са западног Балкана спремна да постане чланица ЕУ

БЕОГРАД - Европски комесар за проширење Оливер Вархељи оцијенио је да ће до краја мандата ове европске комисије једна земља са западног Балкана бити спремна да постане чланица ЕУ, али није открио о којој је ријеч.

Вархљи је рекао да није задовољан процесом интеграције земаља западног Балкана у посљедњој деценији, те додао да је то приоритет Уније.

Он сматра да ЕУ треба да се фокусира на комплетно доношење институционалних одлука када критеријуми буду испуњени и да убрза процес приступања.

Вархељи је рекао да је ЕУ због тога изашла са важним економским планом, не само да би убрзала процес ширења, него и да што прије помогне земљама западног Балкана да постигну стандарде.

Он сматра да је најрањивија тачка региона енергетика, па је кључни приоритет да се нађу алтернативни путеви снадбдијевања за западни Балкан.

“На томе радимо. До краја мандата ове комисије моћи ћете да видите да се западни Балкан брже развија и приближава свим страндардима него што је то био случај до сада”, рекао је Вархељи.

Када је ријеч о Србији, Вархељи је навео да усклађивање спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ није критеријум за замрзавање преговора између Србије и ЕУ.

Вархељи је објаснио да је ЕУ замолила Србију, као кандидата за чланство и савезника Уније, да јој помогне и да се усклади са њеном политиком, али да према обавезним правилима, преговарачким оквиром и новом методологијом, усклађивање није критеријум због којег би могли бити суспендовани преговори, пренио је РТС.

“То је задња мјера на располагању. Надам се да Србија схвата колико је важно да нам помогне у борби против рата у Украјини који утиче на све. Ми се надамо да ће Србија променити овај став”, рекао је Вархељи у Европском парламенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана