Вархељи: БиХ да покаже спремност да испуни постављене услове

Танјуг
Вархељи: БиХ да покаже спремност да испуни постављене услове

Европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи у првом реаговању на одређивање кандидатског статуса БиХ поручио је да то значи да ће процес приступања ЕУ бити убрзан и да се очекује да се покаже спремност за испуњавање постављених услова.

Вархељи је послије састанка Савјета за опште послове ЕУ рекао да је одлука о додјели кандидатског статуса БиХ била једногласна и јасна, те да не очекује никаква изненађења у четвртак, када ову одлуку треба да потврди Савјет ЕУ.

- Потребно је да видимо прогрес у осам кључних области како би се одржао кандидатски статус и такође имплементирати 14 кључних приоритета које је Европска комисија ставила пред БиХ како би почетак преговора о чланству остао непромијењен - рекао је Вархељи у изјави за Фену.

Он сматра да је ово врло јасна порука грађанима БиХ да Европска унија стоји уз БиХ, али је сада потребно да БиХ покаже да је спремна да испуни услове који су пред њу постављени.

Приједлог Европске комисије је и да се направи форум у оквиру којег ће моћи да се разговара са руководством државе које ће бити именовано након Општих избора одржаних у октобру да би се испунили сви кључни приоритети.

Изразио је наду да ће додјела овог статуса БиХ бити велики подстицај новоизабраним владама и да ће схватити да је сада вријеме да се крене са радом.

Владавина права, борба против корупције, правосудне реформе остају приоритети, а Вархељи каже да су постављени врло јасни и објективни критеријуми и да је изразио наду да ће с новим парламентарцима рад на тим критеријумима почети одмах.

Савјет за опште послове ЕУ одобрио је раније данас кандидатски статус БиХ што представља уједно и посљедњи корак за коначно одобрење тог статуса уочи састанка шефова влада чланица ЕУ који је заказан за 15. децембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана