Вандали оштетили улаз у зграду "Просвјете" у Сарајеву, на потезу полиција

ГС
Foto: Радио Сарајево

САРАЈЕВО- СПКД "Просвјета" Сарајево саопштило је да са жаљењем обавјештава јавност да је прије неколико ноћи, од стране непознатих лица, оштећен улаз у зграду Друштва, приликом којег су циљано уништене плоче на којима је на ћирилици и латиници било исписано име нашег Друштва-Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" Сарајево, те назив "Просвјетине" библиотеке.

Напомињу да је сама зграда, која је изграђена 1912, национални споменик БиХ, те да је недавно обновљена и отворена библиотека - једна од најстаријих јавних библиотека у Сарајеву и БиХ, која је кроз прошлост служила свим становницима Сарајева и БиХ, "те била мјесто сусрета, просвјећивања и промоције културе".

-Искрено се надамо да ће надлежне институције пронаћи и казнити извршиоца или извршиоце, посебно ако имамо у виду да се Просвјетин дом, као једно од најрепрезентативнијих здања града Сарајева, налази у самој централној градској језгри, те сматрамо да је једно овакво антивцивилизацијско дјело, уствари чин неодговорних појединаца. СПКД "Просвјета" и у тешким временима деведесетих година прошлог вијека је настављала свој рад у Сарајеву, без бојазни и задршке, као што то чинимо и данас - саопштено је из СПКД "Просвјета".

Истовремено, додају да СПКД "Просвјета" остаје опредијељена свом циљу и даље, а то је очување баштине и традиције, чување и промоција српског језика, културе и ћириличног писма, што је и неодвојивио дио историје, башине и културе БиХ и свих њених народа, "и да ћемо и даље наставити радити у блиској сарадњи и пријатељству са осталим темељним органрзацијама културе народа БиХ, у оном духу сарадње и заједничког рада који нас води већ 120 година.

Саопштење су уз СПКД "Просвјета", подржали и потписали предсједници друштава које чине Међукултурно вијеће БиХ - БЗК "Препород", ХКД "Напредак" и ЈХКПД "Ла Беневоленција", преноси Радио Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана