Валентин Инцко на потезу

Ж. До.
Валентин Инцко на потезу

ТОМИСЛAВГРAД - Скупштина Ливањског кантона изабрала је јуче делегате у Дом народа Парламента ФБиХ, чиме је завршен избор делегата из свих кантона у Федерацији.

Из реда српског народа изабран је Драго Пузигаћа из СНСД-а, из реда Хрвата Стипо Пеливан из ХДЗ-а БиХ и Јосип Перић из ХСП-а БиХ, а из реда бошњачког народа Јасенко Туфекчић, члан СДA. Избор ових делегата треба да потврди и Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ.

Пузигаћа је изјавио "Гласу Српске" да послије избора делегата из свих кантона од високог представника у БиХ Валентина Инцка зависи да ли ће бити поново бирано руководство Дома народа федералног Парламента, јер ускоро ово тијело више неће морати да ради у крњем саставу.

Странке окупљене око СДП-а формирале су Дом народа Парламента ФБиХ без представника три кантона, а послије тога је комплетиран избор федералне власти. ЦИК је 24. марта поништила избор, јер нису били испуњени услови за конституисање Дома народа ФБиХ. Високи представник у БиХ Валентин Инцко привремено је суспендовао ове одлуке ЦИК-а и озаконио незаконити избор власти.

Пузигаћа је рекао да Клуб Срба у федералном Парламенту још није формиран.

- У Клубу Срба требало би да нас буде 17, а одлуку о његовом попуњавању донијеће ЦИК у другом кругу - рекао је Пузигаћа.

Он је додао да очекује да у Клуб Срба по одлуци ЦИК-а уђу и Влатко Зрилић из ДНС-а и Славиша Михајловић и Дарко Хорват из СНСД-а. Тиме би у српском клубу била четири делегата из странака регистрованих у Републици Српској, а остали су углавном из СДП-а БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана