Узнемирујуће: Објављен нови снимак злостављања штићеника у заводу Пазарић

GS
Узнемирујуће: Објављен нови снимак злостављања штићеника у заводу Пазарић

Прије четири године су откривене застрашујуће информације о нехуманом понашању према штићеницима у Заводу Пазарић. Сада су откривени нови снимци који приказују да се насиље над особама са инвалидитетом наставило.

На потресном видеоснимку до којег је дошла екипа Ал Јазеера Балканс види се насиље над једним од штићеника. Наиме, женска особа удара младића и говори му да "зачепи" док он јеца од болова.

У анонимној изјави запосленика Завода Пазарић истиче се да је видеоснимак настао током ове године и да сви у тој установи знају за насиље које се дешава свакодневно, али да нико не покушава било шта промијенити.
"Радници су упозорени да не ударамо дјецу канистерима, то је прошло као усмена опомена. Сви су упознати шта се ту дешава. Покушајте загрлити некога од корисника па ћете видјети његову реакцију, одмах праве одбрамбене покрете да се заштите", речено је за АЈБ.

Претходни застрашујући снимци нехуманог понашања према штићеницима те њихово везивање за радијаторе, објављени су 2019. године. Нови видеоснимак те исповијест упослене особе говоре о томе да се за четири године у овом Заводу ништа није промијенило.

Међутим, ни надлежни нису много марили за рјешавање крајње проблематичне ситуације у Пазарићу. Након што је прије четири године избио скандал парламентарци су обавезали Владу ФБиХ да формира инспекторат за социјалну заштиту који би проводио надзор над социјалним установама, али се то није догодило.

Општински суд у Сарајеву је пак урадио свој дио посла осудивши три бивша директора на укупно 13 и по година затвора због несавјесног поступања и повреде права штићеника Завода усљед пропуста у надзору и сталном праћењу физичког и душевног стања штићеника.
Осуђујућа пресуда директорима није помогла упосленицима да се освијесте и престану злостављати дјецу и особе са инвалидитетом.

VIDEO

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана