УЖИВО Војна операција у Украјини, дан 16: Медији: Москва ће Минску испоручити најсавременију војну опрему

ГС/Агенције
УЖИВО Војна операција у Украјини, дан 16: Медији: Москва ће Минску испоручити најсавременију војну опрему

МОКСВА, КИЈЕВ - Русија најављује свакодневно затишје и отварање хуманитарних коридора из Украјине од 10 часова сваког дана.

Генералштаб Руске Федерације отвара хуманитарне коридоре из Кијева, Чернигова, Сумија, Харкова и Мариупоља уз претходно достављене спискове возила и лица који ће их користити. 

23.01 - Русима који примају новац трансфером из страних банака готовински ће бити исплаћиван само у рубљама, саопштила је Руска централна банка.

Банка је саопштила да ће нова привремена мјера ступити на снагу у суботу. Претходно је у уторак саопштено да до 9. септембра банке не могу да продају грађанима страну валуту.

22.49 - Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са украјинским министром спољних послова Дмитром Кулебом о његовом трилатералном састанку са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом и турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом, саопштио је Стејт департмент.

Блинкен и Кулеба су изразили забринутост да Русија шири дезинформације како би обманула свијет, укљућујучи и Уједињене нације, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

22.47 - Бајден: Шаљемо 12.000 војника на руску границу

Амерички предсједник Џозеф Бајден најавио је слање 12.000 војника на руске границе.

“Заштитићемо сваки педаљ територије НАТО-а... Зато сам послао 12 хиљада војника на границе са Русијом - у Летонију, Естонију, Румунију и тако даље”, цитира га РИА Новости.

22.18 - Слање офанзивних возила, авиона и тенкова са америчким војницима у Украјину био би почетак трећег свјетског рата, изјавио је предсједник САД Џозеф Бајден.

Он се током обраћања посланицима Демократске странке у Конгресу САД у Филаделфији дотакао питања слања оружја у Украјину, на шта су позвали чланови његове партије, пренио је ТАСС.

Бајден је напоменуо да САД показују своју снагу и да се никада неће поколебати.

22.02 - Лидери Русије и Бјелорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко договорили су се данас да ће Москва свом сусједу у блиској будућности испоручити најсавременију војну опрему, јавила је бјелоруска новинска агенција Белта.

Белта је, такође, известила да су се двојица предсједника на састанку у Кремљу договорила о заједничким корацима везаним за међусобну подршку у суочавању са санкцијама Запада, укључујући и цену енергената, пренео је Ројтерс.

Белоруска новинска агенција није навела друге детаље.

21.42 - Европска унија је предложила увођење нових персоналних санкција против физичких и правних лица Русије одговорних за “информациони рат”, саопштио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

Према документу, нова ограничења ће утицати на руске бизнисмене који обезбјеђују велике изворе прихода за Русију и послују у црној металургији, војно-индустријском комплексу, технолошком и финансијском сектору.

Санкције могу утицати и на сроднике особа које подлијежу санкцијама.

20.31 - Кијев:Руски војници киднаповали градоначелника Мелитопоља

Група руских војника киднаповала је градоначелника Мелитопоља Ивана Федорова, саопштио је замјеник шефа кабинета украјинског предсједника Кирило Тимошенко на Телеграму.

Претходно је савјетник украјинског министра унутрашњих послова Антон Херашченко рекао да је киднапован градоначелник Мелитопоља.

Он тврди да је десет особа ушло у просторије кризног центра, да су ставили кесу на главу градоначелнику и одвели га у непознатом правцу, преноси украјинска агенција Укринформ.

21.20 - Према интерним мејловима запослених у Мети у које је Ројтерс имао увид, корисницима Фејсбука и Инстаграма "у неким земљама да позивају на насиље против Руса и руских војника у контексту инвазије на Украјину".

Мета ће такође привремено дозволити неке објаве које позивају на смрт руског предсједника Владимира Путина или бјелоруског предсједника Александра Лукашенка, наводи Ројтерс.

Шеф глобалних послова "Мете" у чијем је власништву Фејсбук Ник Клег прецизирао је да ће се промјене у правилима за говор у контексту руског напада на Украјину примјењивати само у Украјини.

Клег је рекао да су те политике "усредсређене на заштиту права људи на говор као израз самоодбране у реакцији на напад на њихову земљу".

Додаје да Мета нема спора са руским народом и да су промјене привремене.

Истовремено, Роскомнадзор, руски државна регулаторна агенција за комуникације, навела је да ће увести ограничења за приступ Инстаграму од 14. марта.

19.40 - Уједињене нације су саопштиле да не знају за било какав програм биолошког оружја у Украјини док су Вашингтон и његови савезници изразили забринутост јер, како су навели, Русија шири "недоказану тврдњу у циљу лансирања биолошких или хемијских напада".

Изуми Накамицу, висока представница УН за питања разоружања, рекла је да Уједињене нације "не знају" за програм биолошког оружја у Украјини, која је ратификовала међународну забрану таквог оружја, као и Русија.

Руски изасланик при Уједињеним нацијама Василиј Небензја, поновио је тврдњу, али како наводи Ројтерс, без пружања доказа да Украјина води лабораторије за биолошко оружје уз подршку Министарства одбране САД.

Амбасадорка САД при Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд је истакла да је Вашингтон "дубоко забринут" због тога што је, како је навела, Русија сједницу сазвала као дио напора за "лажну заставу" чији је циљ постављање темеља за употребу биолошких или хемијских оружја у Украјини.

19.00 - Фон дер Лајен: ЕУ уводи четврти пакет санкција Русији

Европска унија ће суспендовати привилеговани трговински и економски третман Москви, сузбити њену употребу крипто-актива, забранити извоз из ЕУ у Русију и луксузне робе и увоз робе од гвожђа и челика, саопштила је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Како преноси Ројтерс, нове мјере представљају четврти пакет санкција Русији због напада на Украјину, у координацији са САД и савезницима Г7.

"Ми ћемо сутра предузети четврти пакет мјере како би додатно изоловали Русију и исцрпили ресурсе које користи за финансирање овог варварског рата", навела је фон дер Лајен.

18.50 - Видео сервис Јутјуб саопштио да уклања садржај о руској специјалној операцији демилитаризације Украјине, која, по оцени тог интернет канала, нарушава његова правила.

Јутјуб, који је у власништву компаније „Гугл", такође је саопштио да ће моментално блокирати приступ каналима повезаним са руским државним медијима.

18.30 - Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја на данашњој седници Савјета безбједности УН поновио је тврдње Москве да су се у Украјини одржавали биолошки експерименти са патогенима куге, антракса, бруцелозе, дифтерије, дизентерије и још неких смртоносних вируса и указао да је ризик од употребе биолошког оружја реалан.

Руски представник је навео да мрежа од око 30 биолабораторија у Украјини ради уз финансирање из САД на побољшању патогених својстава смртоносних болести.

"Министарство одбране Русије добило је документе који потврђују да је на територији Украјине формирана мрежа од најмање 30 биолошких лабораторија у којима се изводе изузетно опасни биолошки експерименти у циљу побољшања патогених својстава куге, антракса, туларемије, колере и других смртоносних болести,коришћењем синтетичке биологије", рекао је Небензја.

"Овај рад финансира и директно надгледа Канцеларија за смањење пријетњи одбране Министарства одбране САД и у интересу Националног центра за медицинску обавештајну службу Министарства одбране САД", рекао је Небензја.

18.22 - Сједињене Америчке Државе ће избјегавати директан конфликт са Русијом, јер би то значило трећи светски рат, изјавио је амерички председник Џозеф Бајден и додао да Украјина свакога дана добија наоружање из Америке.

Он је навео и да Украјина свакога дана добија нове партије наоружања из Америке, као што су противтенковски и противваздухопловни системи.

"САД су прошле године послале Украјини помоћ у сфери безбједности већу од милијарду долара, укључујући противтенковске и противваздухопловне системе. Нове партије наоружања стижу свакога дана", рекао је Бајден

18.02 - У Савјету безбједности Уједињених нација одржава се састанак који је покренула Русија о америчким војно-биолошким програмима у Украјини.

Стална мисија Руске Федерације при УН упутила је захтјев за одржавање састанка у четвртак увече.

Раније је Игор Кирилов, начелник Радијационих, хемијских и биолошких одбрамбених снага Оружаних снага Русије, рекао да су током војне специјалне операције на територији Украјине откривене активности више од 30 биолошких лабораторија по налогу америчког министарства.

Вашингтон тврди да су изјаве о раду биолошких лабораторија у Украјини пропаганда и дезинформација.

17.52 - Предсједник САД Џозеф Бајден саопштио је да ће Америка, заједно са ЕУ и земљама Групе седам (Г7), избацити Русију са списка такозваних најповољнијих земаља за трговину.

Он је рекао да ће се САД и партнери из Г7 постарати да Русија не добије средства Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке.

Бајден је изјавио да ће Вашингтон радити на томе да забрани увоз вотке, морске хране и дијаманата из Русије, а биће забрањен и извоз луксузне робе у ту земљу.

Међу робом која ће вјероватно имати веће царине за увоз су уранијум, родијум, паладијум и сребрне полуге

17.42 - Беспилотна летјелица која је лансирана из Украјине срушила се на Криму, изјавио је за ТАСС неименовани извор из руских служби за спровођење закона.

Извор наводи да су данас забиљежена два случаја у којима је Украјина употријебила дрон "Ту-141 стриж", произведен у Совјетском Савезу."Први од њих срушио се близу града Красноперекопск, на Криму, а други у Загребу, у Хрватској, који је летио 700 километара", прецизирао је извор.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је раније данас да се дрон, летећи из Украјине, срушио ноћас изнад Загреба.

17.24 - Европска комисија ће до средине маја представити план о томе како да се до 2027. године укине зависност земаља Европске уније од руског гаса, нафте и угља, изјавила је предсједница тог тијела Урсула фон дер Лајен.

Према њеним ријечима, Европска комисија ће до краја марта представити варијанте како да се ограничи утицај раста цијене гаса на цијену електричне енергије.

Она је на конференцији за новинаре додала да су се лидери Европске уније договорили да повећају инвестиције у одбрану и да појачају координацију у одбрамбеном сектору.

"Руска операција је довела до фундаменталних промјена у сфери безбједности у Европи. Да бисмо одбранили Европу, биће нам потребне друге снаге и способности. Биће потребно много више улагања. С тим у вези, неки европски лидери су већ потврдили да треба повећати потрошњу на одбрану. Потребан нам је координиран приступ који ће нам омогућити да развијемо нашу одбрамбену индустрију, компатибилност наших оружаних снага", рекла је она.

17.00 - Предсједник Украјине Владимир Зеленски разговарао је са америчким предсједником Џоом Бајденом, информисао га о тренутној ситуацији у Украјини и договорио се с њим о даљој подршци одбрамбеној способности Украјине и новим санкцијама против Русије.

"Имао садржајан разговор са предсједником Сједињених Држава. Дао сам му оцјену ситуације на бојном пољу... Договорили смо се о даљим корацима за подршку одбрани Украјине и јачање санкција Русији", написао је Зеленски на Твитеру.

16.38 - Завршен је састанак предсједника Русије и Бјелорусије, Владимира Путина и Александра Лукашенка. Сусрет је трајао пет сати.

16.09 - Идеја да се потрошња руског гаса у Европској унији смањи за двије трећине 2022. године не подразумјева забрану његовог увоза, изјавила је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

15.30 - Државни регулатор за нуклеарну енергију Украјине саопштио је да снабдијевање чернобиљске нуклеарне електране електричном енергијом још није обновљено, упркос томе што је руско Министарство енергетике рекло да су је у четвртак обновили белоруски стручњаци.

Украјина је упозорила на повећан ризик од цурења радијације ако се високонапонски далековод, оштећен у борбама, не поправи у постројењу, које су заузеле руске снаге.

"Покушаји да се обнови екстерно напајање су у току", наводи се у саопштењу. Када се екстерно снабдијевање електричном енергијом прекине, укључује се дизел генератор за хитне случајеве.

14.55 - Украјински предсједник Владимир Зеленски изразио је незадовољство због различитих мишљења чланица ЕУ у вези са убрзаним приступањем Украјине Унији.

-Како процјењујемо одлуку донесену јуче у ЕУ? Мора да буде снажнија. То није оно што смо чекали - рекао је Зеленски у видео-снимку који је данас објављен.

Зеленски тврди да је неопходно да се одлуке политичара поклопе са осјећањем њиховог народа.

Он је изразио увјерење да већина грађана ЕУ подржава приступање Украјине Унији.

Осим тога, украјински лидер истакао је да "данас очекује нове одлуке међународних партнера о санкцијама", јавио је ТАСС.

Зеленски је крајем фебруара затражио од ЕУ да се Украјина брзо прими у блок.

14.46-  "Дојче банка" суочила се данас са оштрим критикама неких инвеститора и политичара због својих сталних веза са Русијом, након што су рекли да је прекид пословања у тој земљи против њених вриједности, пошто су друге банке прекинуле везе са Москвом.

Ова највећа њемачка банка одољела је притиску да прекине везе након руске специјалне операције у Украјини, рекавши да треба да подржи мултинационалне компаније које послују у Русији.

14.45 - Канцеларија УН за људска права (ОХЦХР) саопштила је данас да је потврђена погибија 564 цивила у Украјини од 24. фебруара, укључујући 41 дијете.

Сматра се да је стварни број знатно већи пошто није могуће уврстити извјештаје из области гдје се још воде интензивне борбе, наводи ОХЦХР.

Већина жртава настрадала је од употребе експлозивног оружја, укључујући артиљеријско гранатирање, ракетне и ваздушне ударе, пише у саопштењу.

14.43 - Швајцарски прехрамбени див Нестле прекинуо је извоз и увоз у и из Русије прехрамбених артикала који нису од есенцијалног животног значаја, рекао је данас портпарол те компаније за Ројтерс.

Према његовим ријечима, обустављен је извоз/увоз производа као што су Неспресо кафа или вода С.Пелегрино.

14.42 - Градоначелник Кијева и бивши боксерски шампион Виталиј Кличко изјавио је данас да је у главном граду Украјине остало око два милиона људи.

Он је за Ројтерс рекао да је „Кијев окружен руском војском из више праваца“ и да је „прије рата у том граду било око 3,5 милиона људи“.

Кличко је рекао да Кијев има основних намирница за око још двије недјеље.

Његов брат Владимир, такође бивши боксерски ас, рекао је да су се неки људи, који су отпратили своје породице на запад Украјине, вратили у Кијев како би га бранили.

14.30 - Званични Кремљ је саопштио данас да ће се сукоб у Украјини окончати чим Запад буде дјеловао поводом више пута изражене забринутости Русије због убијања цивила у источној Украјини и проширења НАТО на исток.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, на питање новинара о томе како би криза могла да се заврши, изнио став Русије и рекао да вјерује да Украјина разговара о захтјевима Москве са Сједињеним Државама и другим савезницима, преноси агенција Ројтерс.

-Русија је формулисала конкретне захтјеве Украјини у вези са рјешавањем ових питања. Колико разумијемо, о тим захтјевима Украјинци разговарају са својим савјетницима, прије свега Сједињеним Државама и земљама Европске уније - изјавио је Песков.

Према његовим ријечима, Русија је у протеклих осам година више пута покушавала да замоли своје западне колеге да изврше притисак на Кијев “и да натјерамо Кијев да престане да убија свој народ у Донбасу и да испуни споразуме из Минска”.

-Такође, у протеклих неколико деценија, наша земља је у више наврата говорила да осјећамо да смо у опасности након што сте померили своју војну инфрактуру у нашем правцу. То нам се не свиђа и осјећамо да смо у опасности и не можемо да затворимо очи пред тим -зјавио је Песков.

14.05-  Градоначелник Одесе Генади Труханов рекао је данас да би руске снаге могле ускоро да опколе тај лучки град са три стране.
Труханов је сугерисао је да ће руске снаге настојати да напредују са територија које су заузеле у украјинском региону Миколаив ка региону Придњестровље у Молдавији где су руске трупе стациониране, преноси Ројтерс.
Такав потез могао би да одсјече Одесу од остатка Украјине.
-Ми такође мислимо да би, док се ово дешава, руски бродови могли да нас окруже са мора - додао је он.

14.00- Министар образовања Велике Британије Надим Захави рекао је данас да је та земља спремна да образује 100.000 украјинске дјеце.
Захави, који је као дијете побегао у Британију из Ирака, планира да повећа капацитет школа како би помогао образовним установама са онлајн наставом и учионицама.
Министарство образовања ће тек пружити више детаља о томе како и када очекује да се деси и да ли ће све школе примити украјинске ђаке, пренео је „Дејли мејл“.

13.50 - Руско државно тужилаштво затражило је од суда да се компанија „Мета“, у оквиру које послују друштвене мреже „Фејсбук“ и „Инстаграм,“ прогласи екстремистичком и уједно забрани њена активност у Русији.

Како се наводи, активности компаније „Мета“ могу да се квалификују као јавни позив на екстремизам и промовисање тероризма, преноси „Спутњик“.

Руско државно тужилаштво је послало Државној агенцији за надзор комуникација „Роскомнадзор“ захтјев да се ограничи приступ друштвеној мрежи „Инстаграм“.

13.45- Украјински предсједник Володимир Зеленски је изјавио да је „Украјина начинила стратешку прекретницу у рату са Русијом“, али је упозорио да није могуће рећи колико ће борбе још трајати.

-Немогуће је рећи колико још дана ће нам требати да ослободимо украјинску земљу. Али можемо рећи да ћемо то учинити јер смо већ дошли до стратешке прекретнице - рекао је Зеленски у телевизијском обраћању, преноси агенција Ројтерс.

Он је истовремено позвао међународну заједницу да повећа притисак санкцијама на Русију.

13.20 - Швајцарска је савјетовала своје грађане да напусте Русију, саопштило је данас швајцарско министарство спољних послова на свом веб сајту.

-Министарство спољних послова препоручује да швајцарски држављани чије присуство у Русији није хитно потребно, напусте земљу привремено и сопственим средствима - наводи се у саопштењу министарства, а преноси агенција Ројтерс. Додајe се да је одлука о напуштању земље индивидуална.

13.05- Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко је на данашњи састанак са руским лидером Владимиром Путином у Москви донио мапу која, како наводи „Спутњик“, „открива план напада Украјине на Бјелорусију“.

Како је истакао Лукашенко, Украјина се спремала да нападне Донбас, али и Бјелорусију.

Лукашенко је рекао Путину да ће му показати са ког мјеста са украјинске територије је спреман напад на Бјелорусију и то неколико часова специјалне операције Русије, преноси „Спутњик“.

12.55-  Руско-украјински преговори се одржавају практично сваки дан и у њима је остварен извјестан напредак, изјавио је данас руски предсједник Владимир Путин на састанку са бјелоруским колегом Александром Лукашенком.

-Свакако ћу вас обавијестити о ситуацији у вези са Украјином, прије свега о томе како теку преговори који се сада одржавају скоро свакодневно. Постоје извјесна позитивна дешавања, судећи према ономе о чему су ме извјестили наши преговарачи -  изјавио је Путин, а преноси руска агенција ТАСС.

13.36 -Најмање 78-оро дјеце је убијено у Украјини од почетка руске инвазије, изјавила је данас украјински омбудсман Људмила Денисова.
Денисова је рекла и да због борби које се тренутно воде око јужног града Мариупоља, града Волновахе и града Ирпина у Кијевској области, власти не могу да утврде колико је људи убијено или рањено на тим местима, преноси Ројтерс.

12.35- Европска комисија исплатила је данас 300 милиона евра хитне макрофинансијске помоћи Украјини у циљу макроекономске стабилности земље.

У Бриселу кажу да је у питању почетни дио прве рате од 600 милиона евра у оквиру програма помоћи од 1,2 миљарде евра коју ће ЕУ издвојити за хитну подршку Украјини.

Преостала средства прве транше од 600 милиона евра биће исплаћена касније током године, у складу са Меморандумом о разумијевању који су потписале ЕУ и Украјина.

12.25-  У данашњем руском ваздушном нападу на психијатријску болницу у региону Харкова није било жртава, наводи се у саопштењу украјинске Државне службе за ванредне ситуације.

-Свих 30 запослених и 330 пацијената били су у склоништу у време руског напада - прецизира се у саопштењу, преноси Ројтерс.
 

12.04: Кремљ не искључује састанак између председника Русије Владимира Путина и украјинског предсједника Володимира Зеленског, али би он требало да буде темељно припремљен да би произвео резултате, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

-Нико не искључује могућност састанка Путина и Зеленског. Теоретски, то је заиста могуће - рекао је Песков, преноси ТАСС.

Портпарол Кремља је истакао и да „прво, делегације и министри треба да ураде свој дио посла како би били сигурни да се предсједници не састају само због разговора, већ да ће састанак који би одржали постигао резултате".

-Став Русије није никаква тајна, он је формулисан и предочен украјинским преговарачима. Чекамо њихова појашњења - додао је Песков, преноси ТАС.

11.50 - Русија ће обуставити активности компаније "Мета платформс", матичне компаније "Фејсбука" и "Инстаграма", ако се покаже као истинит извјештај Ројтерса да ће својим корисницима у неким земљама дозволити да позивају на насиље над Русима и руским војницима, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.
-Не желимо да вјерујемо у извештај Ројтерса - у то је једноставно превише тешко повјеровати. Надамо се да то није тачно, јер ако је тачно, онда ће то значити да морамо да предузмемо најодлучније мјере за окончање активности ове компаније - изјавио је Песков новинарима, а преноси агенција Ројтерс.
Он је навео и да је Русија у више наврата тражила од Запада да изврши притисак на Кијев "како би престао да убија сопствени народ".

11.45 - Више од 954.000 Украјинаца нема тренутно електричну енергију због руске инвазије на Украјину, саопштила је данас украјинска компанија Енергоатом.

-Скоро 228.000 потрошача је остало без гаса - наводи Енергоатом који управља нуклеарним реакторима који су лоцирани у четири нуклеарке, преноси Ројтерс.

11.30 -  Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да је Турска обавијештена да све чланице морају да уведу санкције Русији, јавља „Спутњик“.

Он је рекао да НАТО очекује да све чланице уведу санкције Русији након специјалне операције Москве у Украјини.

-Да, ми очекујемо од наших савезница да то ураде. То је начин да убиједимо Русију да плати цијену. Обавијестио сам, такође, министра спољних послова Турске Мевлута Чавушоглуа о томе - рекао је Столтенберг.
Он је додао да Турска овдје сада игра кључну улогу.

11.30 - Лидери ЕУ упутили су данас, са самита у Версају, захтјев Москви да прекине војну акцију и одмах и безусловно повуче све снаге и војну опрему са територије цијеле Украјине.

Они су поздравили“ храброст народа Украјине у одбрани своје земље“ и поручили да су спремни да уведе нове санкције Русији и повећају помоћ КИјеву, укључујући и додатних 500 милона евра за наоружање.

-Русија и њен саучесник Бјелорусија сносе пуну одговорност за овај агресорски рат и биће позвани на одговорност за своје злочине, укључујући и неселективно гађање цивила и цивилних објеката. У том погледу, поздрављамо одлуку тужиоца Међународног кривичног суда да отвори истрагу и позивамо да се обезбједи сигурност украјинских нуклеарних електрана уз помоћ Међународне агенције за атомску енергију -  наводи се у заједничком саопштењу лидера ЕУ.

У саопштењу, након јучерашњих маратонских разговора у Версају, лидери ЕУ 27 поручују да ће наставити да пружају политичку, финансијску, материјалну и хуманитарну подршку Украјини укључујући и помоћ „у обнови демократске Украјине“ када престане руски напад.

ЕУ 27 наглашавају да избјеглицама из Украјине нуде привремену заштиту на цијелој својој територији, а Русију позивају да обезбједи несметан хуманитарни приступ жртвама и интерно расељеним лицима у Украјини и омогући безбједан пролаз оним цивилима који желе да оду.

11.00 - Лидери ЕУ са самита у Паризу поручили су да "признају европске тежње и европски избор Украјине”, а Кијеву, уместо убрзане процедуре приступања, нуде ”јачање веза и продубљивање партнерства”.

У саопштењу након јучерашњих маратонских разговора у Версају, лидери ЕУ позивају се на Споразум о придруживању потписан са Украјином 2014. године и наводе да је задатак Европске комисије да изради мишљење о украјинској кандидатури за чланство у ЕУ ”у складу са релевантним одредбама европског устава”.

-Очекујући ово и без одлагања, ми ћемо даље ојачати наше везе и продубити наше партнерство како бисмо подржали Украјину на њеном европском путу. Украјина припада нашој европској породици - наводи се у заједничком саопштењу ЕУ лидера.

ЕУ 27 у Паризу су поновили став да Украјина као независна и суверена земља има право да бира своју судбину.

10.45 -  Европска комисија предложила је издвајање још 500 милиона евра војне помоћи Украјини, изјавио је данас шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Ако лидери 27 земаља чланица ЕУ одобре тај износ, укупна војна помоћ Украјини износила би једну милијарду евра.

10.35- Руски опозиционар Алексеј Наваљни позвао је из затвора на антиратне протесте у Москви и другим градовима Русије, у недјељу 13. марта.

У поруци на Инстаграм налогу Наваљни је навео да ће се, како се изразио, „луди манијак Путин“ најбрже зауставити ако се народ Русије супротстави рату, преноси Ројтерс.

-Морате ићи на антиратне скупове сваког викенда, чак и ако се чини да су сви или побјегли или су се уплашили. Ви сте окосница покрета против рата и смрти - поручио је Наваљни.

10.26-  Руска инвазија на Украјину нанијела је штету украјинској економији од 119 милијарди долара, изјавио је данас замјеник украјинског министра економије Денис Кудин.

Према његовим ријечима, чак 75 одсто предузећа у ратом погођеним областима престало је са радом, а већина металуршких предузећа у источној Украјини такође не ради, преноси агенција Ројтерс.

-То значи да ћемо имати мањи извоз метала - изјавио је Кудин, додајући да извоз метала чини значајан удио у укупном извозу Украјине.

10.22 -  Руске снаге погодиле су данас психијатријску болницу у близини источног украјинског града Изјума, саопштиле су регионалне украјинске власти.
Олех Синегубов, гувернер Харковске области, изјавио је да је 330 људи било у болници и да је 73 евакуисано, преноси агенција Ројтерс.
Он је рекао да се утврђује број жртава, описујући овакав чин као „бруталан напад на цивиле“.
Британска агенција наводи да није могла одмах да провери тачност овог извјештаја.

10.20 - Број избјеглица из Украјине у Немачкој непрестано расте и сада је прешао 100.000.

Према подацима њемачкох Министарства унутрашњих послова тренутно је регистровано 109.183 избеглица из Украјине, што је за 13.270 више него јуче.

Међутим, претпоставља се да је прави број значајно већи.

10.15-  Предсједник Аустрије Александер ван дер Белен изразио је скепсу према бојкоту руског гаса.
-Било би веома лоше донијети такву мјеру за коју знамо да је не можемо издржати -казао је Ван дер Белен за јавни сервис ОРФ.

Он је указао да би од те мјере била погођена не само домаћинства, већ и индустрија.

Према његовим ријечима сада треба избјећи рецесију и јасни раст незапослености.

Ван дер Белен, међутим, сматра да ипак треба радити на диверзификацији извора гаса, али и нафте и угља.

10.10 - Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко отпутовао је у Москву, гдје ће разговарати са руским колегом Владимиром Путином, преноси ТАСС позивајући се на агенција БелТА.

Раније је прес-служба бјелоруског предсједника саопштила да ће Лукашенко и Путин разговарати о „релевантним питањима билатералних односа и проширењу савезничке и економске сарадње у околностима притиска санкција“.
 

10.05 -  Руска амбасада у САД осудила је потез компаније „Мета“ да дозволи „Фејсбуку“ и „Инстаграму“ у неким земљама да позивају на насиље против руских војника у вријеме специјалне војне операције Москве у Украјини.

У саопштењу се наводи да је нечувена агресивна и злочиначка политика компаније „Мета“, која води ка подстицању мржње и непријатељства према Русима.

-Ово је само још један доказ информационог рата без правила који је објављен нашој земљи - наводи се у саопштењу и додаје да су „медијске корпорације постале војници пропагандне машинерије западног система“.

9.55 -  Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да добровољцима који желе да помогну Русији у Украјини треба помоћи да стигну у подручје борбених операција, јавио је „Спутњик“.

-Ако видите да има људи који желе добровољно, тим прије ако то није за новац, да оду и помогну људима који живе у Донбасу, треба им изаћи у сусрет и помоћи да стигну у зону борбених операција - рекао је Путин на састанку са члановима Савјета безбједности.

Он је одобрио идеју коју је представио министар одбране Сергеј Шојгу о пребацивању заплијењеног западног нароужања у Украјини трупама Народних Република Доњецк и Луганск.

9.35 -  Руске снаге које су извршиле инвазију на Украјину, убиле су више украјинских цивила него војника, тврди  украјински министар одбране Алексиј Резников.

-Желим да се ово чује не само у Кијеву, већ и широм света - казао је Резников, преноси Ројтерс.

9.15 - Замјеник украјинског предсједника Игор Жовква изјавио је како је предсједник ове државе Володимир Зеленски спреман у било којем тренутку разговарати са руским предсједником Владимиром Путином о прекиду ватре, али да тај сусрет прије свега овиси о вољи руског предсједника.

Током интервјуа за ЦНН, Жовква је нагласио како Украјина током разговора с руским званичницима неће правити никакве компромисе. Када је ријеч о могућем састанку Зеленског и Путина, замјеник предсједника је поручио како до сада украјински и руски званичници нису разговарали о овом формату састанка.

-Посљедње што сам чуо од њих (руске делегације) је да још увијек морамо радити у формату двије делегације. Међутим, чак ни договори постигнути током три рунде преговора до сада се нису одржали - рекао је Жовква.

8.56  - Руско министарство одбране саопштило је да је јутрос високопрецизним оружјем дугог домета изведен напад на украјинску војну инфраструктуру и да су онеспособљени војни аеродроми у Луцку и Ивано-Франковску.
Током протекла 24 часа руска борбена авијација и снаге ПВО обориле су три украјинска хеликоптера Ми-24, осам беспилотних летелица, укључујући пет дронова „Бајкрактар ТБ-2“, наводи се у саопштењу.
Уништено је и 107 украјинских војних објеката, међу којима и шест командних мјеста и комуникационих центара, 14 складишта муниције и 11 места са војном техником, преноси ТАС С.

08.47- Амерички Конгрес одобрио је 13,6 милијарди долара помоћи Украјини.

Наводи се да ће та средства ће бити искоришћена за хуманитарну помоћ, као подршка економији државе као и за одбрамбено оружје и војну опрему, преноси агенција Униан америчке медије.

Пакет хитне помоћи пружа помоћ украјинској војсци, избјеглицама, повећава овлашћења предсједника САД да пошаље одбрамбену опрему у Украјину и земље чланице НАТО-а.

Приједлог закона предвиђа и примјену санкција Русији. Документ ће бити прослијеђен америчком предсједнику Џозефу Бајдену на потпис.

8.40 -  Украјина се нада да ће хуманитарни коридор за цивиле бити успешно отворен, како би могли данас да напусте опкољени лучки град Мариупољ, изјавила је потпредсједница владе Ирина Верешчук.

Напори да се обезбиједи безбједан пролаз заробљеним становницима Мариупоља више пута су осујећени ове недјеље, преноси Ројтерс.

08:36 - Михаило Подољак, савјетник украјинског председника Володимира Зеленског, тврди да већи градови у земљи трпе разорне ударце.

У својој објави на Твитеру навео је да је до првог гранатирања дошло у Луцку, гдје су погођене две котларнице, док су три „снажне експлозије“ погодиле Ивано-Франкивск, а и Дњепар је такође био на удару.

-Руски деструктивни рат против цивила и великих градова се наставља - додао је Подољак.

8. 30 - На снимцима из украјинског града Дњепра виде се припадници ватрогосне службе који гасе пожар на згради, која је данас уништена у руском гранатирању, преноси Гардијан.

-У три руска ваздушна удара јутрос на град Дњепар погинула је најмање једна особа - саопштиле су украјинске власти.

8.25 - Министарство одбране Русије саопштило је данас да су „снаге самопроглашене Доњецке Народне Републике ослободиле град Волноваха, између Доњецка и Маријупоља“.

Како је рекао портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков, такође су под контролом насељена места Олгинка, Велика Анадол, Зелени Гај, а трупе ДНР су напредовале још шест километара.

Конашенков је нагласио да су „јединице Народне милиције ДНР наставиле да стежу обруч око Маријупоља, те да је напредак из источног, сјеверног и западног правца 800 метара“.

Портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин рекао је да је „ослобађање Волновахе мала побједа која ће довести до успостављања контроле у Маријупољу“, преноси Спутњик.

-Заузето је упориште украјинске војске које се налазило између Доњецка и Маријупоља, отпор је био веома озбиљан -рекао је Басурин за телевизијски канал „Русија 24“.

Он је додао да трупе ДНР контролишу више од 80 насељених мjеста.

08.23- Украјинска државна нуклеарна компанија Енергоатом више неће куповати руско нуклеарно гориво, наводи се у саопштењу.

Украјина управља нуклеарним реакторима из совјетске ере, увозећи своје гориво из Русије и Сједињених Држава, преноси Ројтерс.

8.05 - Из Донбаса и цијеле Украјине, у Русију се до сада евакуисало више од 220.000 људи, саопштиле су данас из регионалне безбједносне агенције ТАС С-у.
-До јутра 11. марта, скоро 222.000 људи прешло је руску границу, укључујући преко 50.000 дјеце - рекао је извор руској агенцији.

7.57 - Према сателитским снимцима чини се да се велики руски војни конвој дуг 64 километара, посљедњи пут виђен сјеверозападно од Кијева близу аеродрома Антонов, у великој мјери прегруписао на мање дијелове, саопштила је приватна америчка компанија Максар Технолоџис, преноси АП.

Како се наводи, снимци направљени у четвртак показују да су тенкови распоређени у градовима близу аеродрома Антонов, сјеверно од Кијева, а нека возила су прешла у оближње шуме, са хаубицама спремним да отворе ватру.

Конвој је формиран почетком прошле недјеље према Кијеву, али је његово напредовање по свему судећи успорено, према неким извјештајима, због несташице горива и хране, наводи АП.
 

7.45 - Свjетска здравствена организација (СЗО) препоручила је Украјини да уништи веома опасне патогене који се чувају у лабораторијама у тој земљи, како би спријечила могуће цурење.

СЗО је истакла да је неколико година сарађивала са украјинским медицинским властима како би помогла у примјени безбједносних пракси.

-У оквиру овог рада, СЗО је снажно препоручивала Министарству здравља Украјине и другим надлежним органима да униште посебно опасне патогене, како би се спречило евентуално цурење - наводи се у електронском писму који је ова организација упутила агенцији Ројтерс.

Свјетска здравствена организација, међутим, није саопштила када је препорука дата, нити је дала конкретне информације о врстама патогена или токсина који се чувају у украјинским лабораторијама.

7.30- Русија је затражила да данас буде одржана сједница Савјета безбjедности УН о војно-биолошким активностима САД у Украјини, написао је на свом “Твитеру” први замјеник представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

Раније је замјеник америчког државног секретара Викторија Нуланд изјавила да у Украјини постоје биолошки истраживачки објекти, као и да Кијев и Вашингтон сада раде на спречавању да материјали који су тамо акумулирани доспију у руке руских снага.

Министарство одбране Русије је у одговору навело да је овим ријечима Нуландова потврдила учешће Пентагона у војно-биолошким програмима у Украјини.

7.25 -ЕУ неће увести санкције руском гасу или нафти, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан у вријеме самита лидера ЕУ у Француској.

-Најважније питање за нас ријешено је на повољан начин: неће бити санкција које би се примјењивале на гас или нафту, па су енергетске набавке Мађарске безбједне у наредном периоду - рекао је Орбан.

Мађарски премијер се обратио путем видео-поруке на “Фејсбуку”.

7.23 - Сједињене Државе, заједно са чланицама Групе седам (Г7) и Европском унијом, предузеће данас кораке за укидање трговинских повластица Русији због напада на Украјину, што отвара путу за увођење тарифа на широк спектар руске робе, јавља Ројтерс позивајући се на добро обавијештене изворе.

-Амерички предсједник Џо Бајден ће те планове објавити у Бијелој кући у 10:15 часова по источноамеричком времену - рекао је један од извора, који је желео да остане анониман.

7.17-  Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је да је 100.000 људи евакуисано у посљедња два дана из седам градова под блокадом на сјеверу и у централном дијелу земље, укључујући и предграђе престонице Кијева, али да „руске снаге и даље не дозвољавају да се евакуација спроведе у лучком граду Мариупољу“.

Зеленски је рекао да је руско одбијање да се дозволи евакуација из Мариупоља, на југу Украјине, “отворени и директни терор'', преноси Ројтерс.

-Они имају јасно наређење да Мариупољ држе као таоца, да му се изругују, да га непрестано бомбардују и гранатирају - поручио је Зеленски у свом видео обраћању нацији током ноћи.

Тврди и да су Руси започели тенковски напад управо на мјесту где је требало да буде омогхућен хуманитарни коридор.

Град од 430.000 становника већ 10 дана је без залиха хране, текуће воде и струје.

7.15 - Лидери ЕУ на самиту у Паризу разматрају заједнички одговор на сукоб у Украјини, при чему су изнијели различита виђења о томе колико далеко да иду са економским санкцијама и да ли да по убрзаној процедури приме Украјину у Унију.

-Ми желимо слободну и демократску Украјину са којом дијелимо заједничку судбину - рекла је предсједница ЕК Урсула фон дер Лејен на скупу, преноси Ројтерс.

Други лидери су, међутим, поручили да Украјини неће бити дозвољено да се прикључи ЕУ по убрзаном поступку, што је тражио предсједник те земље Володимир Зеленски.

Премијер Холандије Марк Руте поручио је данас да не постоји убрзана процедура приступања ЕУ.

6.56 - Фејсбук и Инстаграм ће дозволити корисницима у неким земљама да позивају на насиље против Руса и руских војника само у контексту руског напада на Украјину, објавио је Ројтерс синоћ након увида у одређене интерне мејлове Мета платформе, што је, како се наводи, привремена промјена у политици о говору мржње.

Друштвена компанија Мета, која је власник Фејсбука, Инстаграма и Вацапа, такође ће дозволити да се у неким коментарима позива на смрт Владимира Путина или Александра Лукашенка, у земљама попут Русије, Украјине и Пољске, наводи британска новинска агенција.

Позиви на смрт лидера двије земље ће бити дозвољени само уколико не садрже позиве на остале мете или имају два индикатора, као што су локација или метод, наводи се у једном мејлу, у недавној промјени правила компаније о насиљу и подстицању насиља.

Мета није одмах одговорила на захтјеве за коментар, а привремена промјена политике се односи на Летонију, Литванију, Естонију, Пољску, Словачку, Мађарску, Румунију, Русију и Украјину.

6.47 - У три руска ваздушна удара јутрос на град Дњепар погинула је најмање једна особа, саопштиле су украјинске власти.

Како је наведено из службе за ванредне ситуације, удари у овом централном украјинском граду на реци Дњепар, били су у близини обданишта, каже се у извјештају, преноси Униан.

Украјински медији извјештавају данас о експлозијама и у Луцку, на сјеверозападу земље.

6.44 - УНИЦЕФ позива на приступ хуманитарној помоћи и евакуацију становништва у Украјини. Уницеф је објавио да је више од милион дјеце напустило Украјину.

Према подацима међународне организације, већина малих Украјинаца побјегла је са породицама у Пољску, Мађарску, Словачку, Молдавију и Румунију.

6.32- Лидери ЕУ најавили су спремност да појачају притисак на Русију и Бјелорусију због Украјине.

Након резултата неформалног самита у француском Версају, лидери земаља ЕУ изразили су спремност да додатно појачају економски притисак на Руску Федерацију и Бјелорусију због специјалне операције заштите Донбаса .

Поред тога, ЕУ је истакла да ће „након завршетка руске акције подржати обнављање демократске Украјине и додатно јачати везе и партнерства са Кијевом како би га подржали да иде европским путем“, преноси Известиа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана