Тегелтија: Ужасан акт неодговорности Турковићеве

Срна
Тегелтија: Ужасан акт неодговорности Турковићеве

БАНЈАЛУКА - Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милан Тегелтија рекао је да је инструкција министра спољних послова БиХ Бисере Турковић у вези са обиљежавањем 11. јула ужасан акт неодговорности и да увелико излази из својих овлаштења.

”Ту може постојати одређена врста чак кривично-правне одговорности”, рекао је Тегелтија за АТВ и додао да се на тај начин само праве додатни скандали и неповјерење међу народима.

Он је нагласио да Турковићева није овлаштена да доноси одлуке о проглашавању дана жалости, већ Савјет министара.

“До када она мисли да тако ради на који начин мисли да функционише БиХ”, упитао је Тегелтија коментаришући инструкције Турковићеве упућене ДКП мрежи са захтјевом да су сва дипломатско-конзуларна представништва и мисије БиХ дужна да спусте заставу БиХ на пола копља, пошаљу циркуларну ноту надлежним министарствима спољних послова у земљи пријема и “да су у обавези да на пригодан и достојанствен начин обиљеже 11. јули”.

Тегелтија је оцијенио да је непотребно давање зеленог свјетла њемачког Бундестага да Њемачка у БиХ у оквиру мисије ЕУФОР-а “Алтеа” упути до 50 војника, додајући да то за српски народ представља велики психолошки притисак, имајући у виду злочине које је њемачка војска починила на овим просторима у Другом свјетском рату.

“Такве врсте притисака само могу створити анимозитет, а никако не могу допринијети стабилности и доброј атмосфери у БиХ”, истакао је Тегелтија.

Коментаришући недавну одлуку Уставног суда БиХ о привременом стављању ван снаге Закона о лијековима и медицинским средствима Српске, Тегелтија је рекао да је то још једна у низу одлука које показују да посредством овог суда политичко Сарајево, СДА и дио међународне заједнице покушавају да управљају политичким системом у БиХ.

Он је додао да се чак и из изјаве Кристијана Шмита могло наслутити да ће таква одлука бити донесена.

“Изгледа да господин Шмит и они који су договарали ту пресуду у политичком Сарајеву сматрају да Република Српска није у стању да се брине о здрављу својих грађана, јер је тако нешто изјавио, као да ће се боље из Сарајева бринути о здрављу грађана Републике Српске него што брине Српска - што је апсурдно”, истакао је Тегелтија.

Он је додао да је чињеница да је Уставни суд посегнуо за доношењем привремене мјере, прије доношења коначне одлуке о уставности тог закона.

“Привремена мјера је нешто што се доноси изузетно, када постоји опасност по сигурност људи и имовине која је огромна и очигледна. Шта је овдј опасност”, упитао је Тегелтија.

Он је појаснио да се привремена мјера не смије бавити садржајем онога што је сам захтјев за оцјену уставности, јер проглашавајући да постоји опасност прејудицирала је коначну одлуку о уставности.

Тегелтија је рекао да је изјава лидера ПДП-а Бранислава Бореновића да Агенција за лијекове Српске суштински не постоји класично политиканство које има намјеру да се “спрда” са законима Српске и иде на руку онима из Сарајева који оспоравају ову агенцију на нивоу Српске.

“Закон о Агенцији за лијекове Републике Српске је донесен и ступио је на снагу и има своје вријеме у којем треба да буде извршен”, закључио је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана