Ужарене линије у институцијама на нивоу БиХ: Цијене пале, рачуни милионски

 Ведрана Кулага Симић
Ужарене линије у институцијама на нивоу БиХ: Цијене пале, рачуни милионски

САРАЈЕВО - Иако годишње милиони марака одлазе из заједничке касе, у институцијама БиХ ријетко ко анализира телефонске рачуне који стижу на наплату, што оправдано оставља довољно простора за сумњу да је све у складу са правилима понашања и промовисаном политиком штедње на свим пољима.

Показала је то анализа Канцеларије за ревизију институција на нивоу БиХ, а резултати су сумирани у ревизији учинка “Управљање трошковима фиксне и мобилне телефоније”.

Максимални износи рачуна за све институције, а има их више од 70 на нивоу БиХ, утврђени су правилником који датира из 2014. године. Имајући у виду да се, према наводима ревизора, од тада до данас знатно промијенило стање на тржишту телефоније, општа оцјена је да надлежни нису пратили кретања те су тако погодовали нереалним издацима.

- Већина није анализирала потребне количине телефонског саобраћаја и на бази таквих резултата планирала трошкове. Ни из Министарства финансија и трезора БиХ, као институције одговорне за израду буџета, није тражена анализа потреба приликом израде тог кључног финансијског документа - пише у ревизорском извјештају.

Њихове анализе, с друге стране, показују да је искоришћеност купљених услуга мобилне телефоније - позиви, интернет, поруке, испод петине.

Институције из узорка

* Агенција за јавне набавке

* Конкуренцијски савјет БиХ

* Регулаторна агенција за комуникације

* Министарство финансија и трезора

* Министарство комуникација и транспорта

- Иако је правилником остављена могућност Савјету министара БиХ да може утврдити пропорционалне промјене износа трошкова телефонских услуга за све институције, нису користили ту могућност - упозоравају ревизори.

Не спорећи да је правилник о коришћењу мобилних телефона допринио смањењу трошкова, нарочито у првој години примјене, ипак су подвукли и да се, између осталог, на бази других података може констатовати да тај пад у институцијама БиХ не прати пад цијена на тржишту за ове врсте услуга, те да постоји значајан простор за додатне уштеде.

- Просјечна цијена различитих пакета услуга мобилне телефоније у 2021. години је нижа за око 60 одсто у односу на 2015, а трошкови институција за услуге мобилне телефоније у 2021. години нижи су за око 15 одсто у односу на 2015. годину. Пад цијена услуга је за скоро четири пута већи од пада трошкова институција за услуге мобилне телефоније, а тај јаз могао би да се оправда повећањем броја лица у институцијама БиХ са правом коришћења мобилних телефона. Међутим, он је повећан за мање од два одсто - наведено је у извјештају.

Бројне су, како кажу, индиције које упућују на то да се средства из буџета за телефонске услуге не троше на економичан и ефикасан начин.

- С тим у вези, извјештаји упућују на неправилности и нерационално трошење новца, а и истраживања Канцеларије за ревизију су показала да постојећи аранжмани коришћења телефонских услуга не обезбјеђују економичну потрошњу - пишу ревизори уз подсјећање да се максимални годишњи износи трошкова за службенике са правом коришћења мобилних телефона крећу од 60 до 6.000 марака.

Један од разлога због којих се не спроводе анализе потреба у институцијама БиХ лежи, према наводима ревизора, у постојећем правилнику.

- Институције се приликом планирања трошкова телефоније, као и током реализације плана, настоје кретати у задатим оквирима, максималним износима - истакнуто је у извјештају.

Контроле су показале да се, усљед одсуства анализе, користе претплатнички пакети мобилне телефоније који су изнад стварних потреба, што има за посљедицу неекономично трошење буџетских средстава.

- Осим што нису рађене анализе искоришћености купљених пакета услуга за лица којима је додијељено право на коришћење мобилних телефона, у пет институција из узорка нису рађене ни процјене радних мјеста која имају потребе за коришћењем мобилних телефона - закључено је у извјештају.

Препоруке

Уз критике, ревизори су Савјету министара БиХ савјетовали периодично ажурирање дозвољених максималних износа трошкова на основу резултата анализе тржишта, уз стално настојање да се обезбиједи намјенска потрошња за телефонске услуге.

- Потребно је размотрити у којој мјери је потребно прилагодити Правилник о коришћењу телефона у дијелу коришћење/набавке мобилних телефона, имајући у виду либерализацију тржишта, смањење цијена и других ставки - наведено је у ревизорском извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана