Уважена жалба БиХ на пресуду у предмету "Славен Ковачевић"

Срна
Уважена жалба БиХ на пресуду у предмету "Славен Ковачевић"

САРАЈЕВО- Европски суд за људска права у Старзбуру уважио је жалбу Канцеларије агента БиХ на пресуду у предмету "Славен Ковачевић" који се жалио на дискриминацију његовог бирачког права.

Ковачевић се жалио да само Срби из Републике Српске могу бирати делегате у Дому народа и српског члана Предсједништва, односно да Бошњаци и Хрвати из Федерације могу бирати делегате и чланове Предсједништва из бошњачког и хрватског народа.

-Предмет `Славен Ковачевић` је 14. децембра поново прослијеђен на разматрање Великом вијећу Европског суда за људска права које се састоји од 17 судија", - наведено је у одговору из Европског суда за људска права, јавила је Радио-телевизија Републике Српске.

Пресуда Европског суда из августа налагала је избор чланова Предсједништва и делегата у Дому народа Парламентарне скупштине с територије цијеле БиХ, а не из ентитета. Истовремено, одбачен је концепт легитимног представљања народа.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић рекао је да чињеница да ће Суд у Стразбуру преиспитати своју одлуку показује да се вриједи борити за своја права.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана