Утврђен приједлог закона о регистру осуђених због педофилије

Срна
Утврђен приједлог закона о регистру осуђених због педофилије

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске утврдила је данас по хитном поступку Приједлог закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, а Нацртом измјена и допуна Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција уведена је нова казна доживотног затвора за најтежа кривична дјела.

 Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је на конференцији за новинаре након сједнице Владе да је Кривичним закоником Српске већ прописано да се у оквиру казнене евиденције води посебан регистар лица која су учинила кривична дјела сексуалне злоупотребе, односно искориштавања дјетета.

Букејловић је појаснио да је измјене закона иницирало Министарство унутрашњих послова због одређених недоумица које су постојале у терминима као што је мјесто становања које је стварало одређене злоупотребе лица које имају обавезу по овом закону.

-На тај начин смо проширили број лица која се уводе у регистар правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце - појаснио је Букејловић.

Он је рекао да ће се Приједлог овог закона наћи на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Када је ријеч о Нацрту измјена и допуна Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Српске, Букејловић је појаснио да у актуелном закону не постоји регулисана област, односно начин извршења ових кривичних дјела која се односе на издржавање казне доживотног затвора, те да се и то уноси у Закон о извршењу кривичних и прекршајних санкција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана