Утврђенo законско рјешење:Затвор за оне који неовлаштено објављују туђе снимке

Срна, ГС
Утврђенo законско рјешење:Затвор за оне који неовлаштено објављују туђе снимке

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске којим је прописано ново кривично дјело - неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка.

Влада је након,како кажу трагичног догађаја -самоубиства младића због објављивања снимка и исмијавања на друштвеним мрежама, из октобра 2022. године, утврдила да постоји потреба да се такво понашање санкционише.

Прописано је да ће онај ко објави или прикаже спис, портрет, фотографију, видео-запис, филм или фонограм личног карактера, без пристанка особе која је приказано на портрету, фотографији, видео-запису или филму или чији је глас снимљен на фонограму или без пристанка другог лица чији се пристанак по закону тражи, а такво објављивање или приказивање је имало или могло да има штетне посљедице по лични живот тог лица, казнити новчаном казном или казном затвора до двије године.

-Ако је усљед дјела теже нарушено здравље лица чији је спис, портрет или снимак објављен, учинилац ће се казнити казном затвора од једне до пет година, а ако је то довело до смртне посљедице, учинилац ће се казнити затвором од двије до десет година - саопштено је из Бироа Владе.

Нацртом закона врши се усклађивање законодавства са Истанбулском конвенцијом те се на нови начин прописује кривично дјело полно узнемиравање и ново кривично дјело злоупотреба фотографије и видео записа полно експлицитног садржаја.

Овим измјенама прописују се и кривична дјела против части и угледа, искључење противправности код ових кривичних дјела и гоњење за кривичних дјела против части и угледа.

Младен Дулић (22), младић из Лакташа извршио је прошле године самоубиство, јер није могао поднијети брутално иживљавање на друштвеним мрежама након што јена друштвеним мрежама објављен његов снимак са наводног конкурса за посао. Несрећног младића снимао је радник пумпе. Младић се прије самоубиства обратио за помоћ полицији и пријавио угрожавање.

Крађа струје

Влада РС је утврдила и измјене законодавства код кривичног дјела крађа електричне енергије или топлотне енергије или природног гаса, промјена породичних прилика и повреда угледа суда.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић каже да су за крађу струје предвиђене казне затвора од шест мјесеци до три године, те да су новине само у формулацији, због непрецизног дефинисања које је доводило до наредби о обустављању, односно непровођењу истраге.

Букејловић је навео и да се за финансирање програма неинвазивног пренаталног тестирања из крви трудница за ову годину планира издвојити два милиона КМ како би се обезбиједио адекватан број тестова за труднице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана