Утврђен нацрт закона о производњи наоружања и војне опреме у Српској

Срна
Утврђен нацрт закона о производњи наоружања и војне опреме у Српској

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о производњи наоружања и војне опреме у Српској с циљем унапређења и развоја ове области и очувања ентитетских надлежности у њој.

Област производње наоружања и војне опреме до сада није била нормативно уређена, те се овим законом први пут успоставља свеобухватни и квалитетни правни оквир у овој области и производња наоружања и војне опреме уређује као дјелатност од стратешког интереса.

Имајући у виду да је ријеч о специфичној врсти производње, законом се прописују услови за прибављања сагласности за производњу наоружања и војне опреме, права и обавезе произвођача, мјере безбједности и заштите у производњи наоружања и војне опреме, надзор над привредним друштвима која послују у овој области, као и остала питања од значаја.

Влада Српске усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају, а разлози за доношење измјена и допуна садржани су у потреби пролонгирања утврђених рокова слободног одређивања цијена (премија) осигурања од аутоодговорности, такозване либерализације у области аутоосигурања, као и проширивања надлежности Заштитног фонда Републике Српске са пословима који представљају саставни дио организоване транзиције са административног на самостално утврђивање цијена.

Овим законом је предложено да се дјелимична либерализација цијена у области осигурања од аутоодговорности пролонгира до краја 2026. године, уз могућност реаговања Агенције за осигурање Републике Српске по овом питању уколико то тржишне околности буду захтијевале.

У Нацрту се предлаже да Заштитни фонд успостави и води централну електронску евиденцију података неопходних за закључивање уговора о осигурању и рјешавање одштетних захтјева.

Централна електронска евиденција, са свеобухватним вишегодишњим серијама података о карактеристикама осигураника/возача, врстама и типовима возила, регистарским подручјима и насталим штетама за вишегодишњи период, требала би да омогући прецизније и квалитетније утврђивање сопствених цјеновника за осигурање од аутоодговорности, али и да допринесе правичној накнади штете настале у овој врсти осигурања.

Министарство финансија је припремило Нацрт закона узевши у обзиру ставове Агенције за осигурање Републике Српске, као регулаторног и надзорног органа, и иницијативе запримљене од Удружења друштава за осигурање Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана