Утисци делегације Народне скупштине РС након посјете Русији: Москва разумије нашу неутралност

Милијана Латиновић
Утисци делегације Народне скупштине РС након посјете Русији: Москва разумије нашу неутралност

БАЊАЛУКА - Русија је доказани пријатељ Срба и разумије нашу неутралност када је ријеч о сукобу у Украјини, а захваљујући Републици Српској, БиХ није постала непријатељска земља на њеном списку.

Утисци су то делегације Народне скупштине РС (НСРС) која је протеклих дана боравила у Русији. Посјета је изазвала бројне негативне реакције у ФБиХ, а предсједник НСРС Ненад Стевандић рекао је да је Српска остала у оквиру неутралности и да су злонамјерне тврдње оних који ту посјету оцјењују спорном.

- Када је ријеч о негативним коментарима из ФБиХ и појединаца из заједничких институција, требало би да погледају изјаву предсједнице Савјета Федерације Федералне скупштине Русије Валентине Матвијенко која је рекла да захваљујући Српској, БиХ није постала непријатељска земља на списку Руске Федерације - нагласио је Стевандић.

Казао је да није било потребе за измјеном неутралног става РС, те навео да се можда и у Русији некоме не свиђа пут ка ЕУ, али да то нико у Москви није приговорио.

- Исто тако, ми не прихватамо приговоре друге стране ради чувања добрих односа са Русијом. Проблем је што се у БиХ третира неутралност као нагињање на руску страну, што представља једну врсту лицемјерја и покушаја да се овдје уведе додатна нестабилност и да се ми овдје свађамо - истакао је Стевандић.

Он је рекао да нису добронамјерни они који негативно коментаришу посјету делегације Народне скупштине Русији, првенствено јер је јавност упозната са свим активностима у Москви.

Сумирајући утиске из Русије, посланик у Народној скупштини РС, предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је за “Глас Српске” да му је најјачи утисак био аплауз свих посланика Руске думе у Москви.

- Када је предсједник државне Думе Русије Вјечеслав Володин најавио да смо дошли у посјету, 450 посланика је устало и аплаудирало делегацији Републике Српске. Русија је доказани пријатељ српског народа и Српске, што се показало и када је спријечила резолуцију у Савјету безбједности УН која је требало да прогласи геноцид у Сребреници, а самим тим и Српску геноцидном творевином. Захвални смо им на томе. Русија разумије нашу неутралност, јер ми смо сувише мали да бисмо се било гдје сврставали, али увијек ћемо бити уз пријатеље - истакао је Бањац нагласивши да Српска никада неће прихватити увођење санкција Русији.

Бањац је истакао да га је задивило колико руски народ води рачуна о традицији и обичајима, о слободи.

- Они воде рачуна о поштовању других народа, тако да они поштују наше одлуке, које значе и нашу слободу. Српска зна за пријатеље и неће никоме да уводи санкције - поручио је Бањац нагласивши да ће Српска увијек бити уз своје пријатеље, као што су и пријатељи били уз њу кад год је требало.

Генерални секретар НСРС Боран Босанчић (ДЕМОС) истакао је да су са руским званичницима разговарали и о политичким и економским темама.

- Било је ријечи и о улагањима Русије у Српску. Општи утисак је да је сарадња Русије са РС на веома високом нивоу без обзира на дешавања на глобалном нивоу, те да ће бити настављена и убудуће - рекао је Босанчић.

Делегација Народне скупштине РС је током вишедневне посјете Русији у Москви разговарала са предсједницом Савјета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Валентином Матвијенко, њеним замјеником  Константином Косачевим, те са предсједником Државне думе Русије Вјачеславом Володином. Делегација се састала и са првим замјеником министра спољних послова Русије Владимиром Генадијевичем Титовим, а посјетила је и московски Државни институт за међународне односе Министарства спољних послова Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана