Усвојено 50 амандмана “осморке” и ХДЗ-а на буџет

Срна
Усвојено 50 амандмана “осморке” и ХДЗ-а на буџет

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламента Федерације БиХ (ФБиХ) усвојио је свих 50 заједничких амандмана “осморке” и ХДЗ-а на предложени овогодишњи федерални буџет у износу од 6,7 милијарди КМ.

Ријеч је о заједничким амандманима СДП-а, НиП-а, НС-а, НЕС-а, СБиХ-а, ПДА, БХИ Фуад Касумовић, ПоМака и ХДЗ-а.

Сједница Представничког дома Парламента ФБиХ још траје, а свих пет амандмана које су предложили заступници СДА су одбијени.

Посланици су усвојили финансијски план буџета Федералног Завода за запошљавање који износи око 153 милиона КМ, што је за око 20 одсто више него прошле године јер су повећани приходи из доприноса за незапосленост.

Усвојен је и финансијски план Регулаторне комисије за електричну енергију (ФЕРК) за ову годину који је увећан за готово 20 одсто у односу на лани.

На сједници једногласно је усвојен Закон о доприносима ФБиХ који се тиче радника у рудницима угља, у текстилној, кожној, као и у индустрији обуће и нискоакумулационим ђелатностима традиционалних старих заната.

Овим измјенама оставља се могућност исплате већег износа плата радницима у овим гранама са садашњег износа у висини најниже плате на износ од 85 одсто просјечне нето плате, а уједно се врши усклађивање износа преференцијалне мјесечне основице за обрачун доприноса за ове раднике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана