Усвојени приједлози Закона о странцима и вину

Срна
Усвојени приједлози Закона о странцима и вину

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас је по хитној процедури усвојио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о странцима и Приједлог закона о организацији тржишта вина у БиХ.

Оба законска приједлога носе ознаку ЕИ, као потврду усклађености са правном тековином ЕУ и утврдио их је, те у парламентарну процедуру са захтјевом за хитно разматрање упутио Савјет министара након договора лидера парламентарне већине на нивоу БиХ, постигнутог на састанку у Источном Сарајеву ради деблокирања европског пута БиХ.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о странцима предвиђено је преузимање четири уредбе/директиве ЕУ из области миграција донесене у периоду од 2016. до 2021. године.

Допунама закона жели се олакшати боравак дигиталних номада у БиХ, а интенција Савјета министара, који је предлагач закона, јесте да се додатно продужи њихов боравак у БиХ.

Измјене и допуне закона односе се и на подручја издавања виза, стални боравак, привремени боравак странаца у БиХ на основу спајања породица, образовања, научних истраживања, учествовања у програму размјене или образовном пројекту, обављања стручне праксе, волонтирања, запослења висококвалификованих радника, те рада на основу плаве карте, као и на основу хуманитарних разлога.

Измјенама и допунама Закона о странцима истовремено се допуњавају и одређене одредбе како би била олакшана њихова примјена и отклоњене нејасноће у пракси.

Приједлогом закона о организацији тржишта вина у БиХ утврђују се принципи организације тржишта вина у БиХ и прецизирају одредбе о производњи грожђа и вина.

Значајан дио Закона односи се на системско уређење области у вези са ознакама поријекла и географског поријекла, те на означавање, презентацију и рекламирање производа винарства, као и на стављање ових производа на тржиште, њихов надзор и контролу, укључујући и одредбе о органским винима, ароматизованим винским производима и воћним винима.

Нови закон, уз који је на приједлог Клуба посланика СНСД-а усвојена и корекција техничке природе, омогућава успостављање виноградарско-винарског регистра, који представља основ за оживљавање и даљи развој овог сектора у БиХ.

Дефинисано је да у року од 12 мјесеци од ступања на снагу Закона буду донијети одговарајући правилници у овој области, чиме је остављено довољно времена како домаћим произвођачима не би био онемогућен извоз након новембра 2024. године, који је Европска комисија одредила као крајњи рок за усклађивање законодавства у БиХ у подручју вина и виноградарства са стандардима ЕУ.

Изјашњавање о Приједлогу резолуције о спречавању свих облика насиља над женама и узнемиравања жена у БиХ, који су у Представнички дом доставили посланици СДП-а, одгођен је за сљедећу сједницу, како би били усаглашени предложени амандмани.

Гласањем је завршена данашња хитна сједница Представничког дома, а да би усвојени законски приједлози ступили на снагу, потребно је да их усвоји и Дом народа Парламентарне скупштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана