Усвојена стратешка агенда ЕУ до 2029: Проширење уз заслуге и подстицаје

Танјуг
Усвојена стратешка агенда ЕУ до 2029: Проширење уз заслуге и подстицаје

БРИСЕЛ - Европска унија ће заснивати на заслугама процес приступању нових држава чланица, истовремено пружајући ''опипљиве подстицаје'', наводи се у стратешкој агенди за период од 2024. до 2029. године о којој су се на самиту у Бриселу договорили лидери Европске уније.

-Нова геополитичка реалност наглашава важност проширења као геостратешког улагања у мир, безбједност, стабилност и напредак. Постоји нова динамика у процесу проширења. И ЕУ и будуће чланице сада имају одговорност да максимално искористе ову прилику и да то јасно саопште . наводи се у агенди, и истиче да ће ЕУ подржати чланице које теже испуњавању критеријуме за приступање путем одговарајућих инструмената.

Наводи се да ће ЕУ такође подстаћи реформске напоре, посебно у погледу владавине права, као и регионалне интеграције, добросусједске односе, помирење и рјешавање билатералних спорова.

Лидери ЕУ усвојили су стратешку агенду синоћ, а након договора о агенди предложили су да актуелна предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен добије нови мандат на челу ЕК, да естонска премијерка Каја Калас буде кандидат за високог представника ЕУ за спољне послове и безбедносну политику, док је бивши португалски премијер Антонио Кошта предложен за председника Европског савета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана