Усвојена правна стратегија за Трговску гору

ГС
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Савјет министара БиХ је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа једногласно усвојио Стратегију правне заштите интереса БиХ у вези с питањима одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе.

С друге стране, није усвојена информација Министарства спољне трговине и економских послова БиХ о анализи интереса и користи за БиХ у случају приступања иницијативи "Мали Шенген", односно "Отворени Балкан".

Како се наводи у саопштењу након сједнице, стратегијом за Трговску гору институције у БиХ добијају документ који садржи правне аргументе и механизме у настојању да се спријечи одлагање радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива у касарни Черкезовац на граници са БиХ и на тај начин се отклоне катастрофалне посљедице по живот и здравље за око 250.000 грађана у БиХ

"Стратегија садржи свеобухватну правну анализу у контексту националног и међународног правног оквира који даје правни основ за закључак да је Хрватска прекршила Еспо конвенцију и СЕА протокол из 2003. године, те Архуску конвенцију из 1998. године о приступу информацијама, учешћу јавности у одлучивању и приступ правди у питањима животне средине. Истовремено се дају смјернице институцијама у БиХ за планирање, утврђивање и имплементацију даљих активности које укључују правне лијекове  и појачан ангажман бх. дипломатије", саопштили су из Савјета министара.

Осим тога, усвојен је и План прилагођавања на климатске промјене БиХ (НАП) с сриједлогом мјера, а како би се постигао циљ из Париског споразума и Агенде за одрживи развој до 2030. године. Ради се о свеобухватном документу који су сачинили домаћи стручњаци у директној координацији с надлежним ентитетским и институцијама Брчко дистрикта БиХ, уз подршку Зеленог климатског фонда, с циљем припреме за адекватно реаговање на климатске промјене.

"Крајњи циљ НАПа је смањење катастрофалних ефеката климатских промјена како на најрањивије секторе тако и на становништво с циљем заштите живота и здравља", наводи се у саопштењу, пренијеле су Независне.

Савјет министара је дао сагласност на Приједлог правилника о раду и оперативној сарадњи с Еурополом с циљем јачања сарадње с ЕУ у овој области  у процесу придруживања, те приједлог за закључивање двогодишњег споразума о сарадњи између БиХ и Регионалне канцеларије  Свјетске здравствене организације, као и Стратешки оквир за реформу јавне управе и пратећи акциони план до 2027. године те Одлуку о критеријумима за расподјелу текућих грантова одобрених Министарству спољне трговине и економских односа БиХ за промоцију и развој привреде у БиХ, а усвојен је и програм рада ове установе и др.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана