Усвојена декларација којом се осуђује дизање три прста

Срна
Усвојена декларација којом се осуђује дизање три прста

САРАЈЕВО - Скупштина Кантона Сарајево једногласно је данас усвојила декларацију којом се најоштрије осуђује дизања три прста испред заједничких институција, а коју је предложио Клуб СДА, чији је лидер Бакир Изетбеговић дизао четири прста, како се поздрављају припадници забрањене египатске организације "Муслиманско братство".

У сарајевској декларацији се "најоштрије осуђује провокативно подизање три прста од новоизабраног министра безбједности у Савјету министара Ненада Нешића испред сједишта институција БиХ, што је поновио и у програму уживо на јавном сервису".

"За" декларацију је гласало 28 заступника, није било против и суздржаних.

Нешић се потом током гостовања у РТВ ФБиХ, на питање да објасни зашто је дигао три прста испред зграде парламента БиХ, извинио, али и поручио да не схвата да у Сарајеву три прста значе провокацију.

Немам никакву намјеру да се извињавам зато што сам Србин, зато што имамо наше поздраве, имена или крсну славу, навео је у саопштењу предсједник ДНС-а Ненад Нешић реагујући на декларацију.

"Манипулација је жртвама рата да неко 2023. године, чињеницу да постоје поносни Срби у Савјету министара користи у израдама Декларација које ово друштво даље дијеле и не дозвољавају му да 30 година искорачи. Ја сам поносни Србин који се родио и отјеран је из Сарајева у који су господа из СДА послије рата дошли" наведено је у саопштењу Нешића који је и министар безбједности у СМ БиХ.

Поздрав са четри прста који можда потиче из Турске брзо је постао нови симбол "Муслиманског братства".

Три прста

Историчар Драган Петровић, наводи  да су Срби некада полагали заклетву са три скупљена прста (као када се крсте) и да су у таквим формалним и свечаним ситуацијама изговарали „Светог ми Тројства" или „за крст часни и слободу златну".

"Било који национални поздрав може да буде део пажљиво неговане традиције, а може временом и да еволуира. Тако је било и са српским поздравом. Три растављена прста као наш савремени поздрав је патентиран 1988. године у периоду окупљања Срба из Срема, Баната, Косова и Метохије, који су захтевали промену устава Србије. То је био одговор пробуђеног народа на провокације Албанаца, Хрвата и Словенаца, који су пркосили са два прста, што је англосаксонска викторија. Срби су тада почели да се поздрављају са високо уздигнута раширена три прста, обично са обе руке и високо изнад главе"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана