Усвојен Закон о спречавању сукоба интереса!

Срна
Усвојен Закон о спречавању сукоба интереса!

Представнички дом усвојио је данас Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

За закон је гласало 23, против је био један посланик, док је уздржаних било шест, од укупно присутних 30 посланика.

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Маринко Чавара је након гласања закључио прву од двије хитне сједнице које су заказане за данас.

Ријеч је о закону којим се испуњава један од 14 приоритета у области владавине права у процесу европских интеграција БиХ и који је један од кључних услова за почетак преговора за чланство у ЕУ.

Циљ закона је спречавање сукоба интереса у вршењу јавних дужности у институцијама на нивоу БиХ, односно уклањање приватних утицаја на доношење одлука, јачање интегритета, објективности, независности, непристраности и транспарентности у вршењу јавне дужности, превенција и борба против корупције те јачање повјерења грађана у институције БиХ.

Потом је и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио исти закон, за који је гласало 10 делегата, нико није био против, а пет делегата је било суздржано.

Шеф Клуба српског народа Средоје Новић рекао је током расправе да је овај закон бољи него онај који је тренутно на снази.

"Без обзира на све мане и слабости о којима овдје говоримо, увјерен сам да је бољи од тренутног. Имамо одредбе које су знатно боље од овога што имамо", оцијенио је Новић и напоменуо да БиХ пролази кроз процес и да се мора вратити повјерење међу грађанима БиХ.

Он је навео да овај закон не задовољава много тога, али је прелазни период да би се отворили преговори, те указао како га "мало брине" што је прочитао да предлагач прилаже и мишљење Агенције за заштиту личних података, а то мишљење је крајње негативно, наводећи како није видио да је то исправљено.

"Треба се чувати да сутра, када овај закон буде у примјени, неко не покрене питање да ли је усклађен са неким другим, посебно у заштити личних података јер је наведено да ће се дати матични број свих сродника на које се закон односи", рекао је Новић.

Новић је рекао да овај закон треба прихватити и показати да се корак ближе европском путу.

Делегат Клуба српског народа Радован Ковачевић рекао је да Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ у потпуности одржава компромис.

"У БиХ се било какав корак напријед може постићи искључиво компромисом, искључиво договорм свих. Договором кључних унутрашњих фактора у БиХ, а то су представници сва три равноправна конститутивна народа и два равноправна ентитета", истакао је Ковачевић.

Он је захвалио министру правде у Савјету министара Давору Бунози и свима који су били дио радне групе која је радила на припреми законског приједлога.

"Не смијемо да заборавимо да смо до прије пар дана имали три потпуно различита закона. Могли смо сви да инсистирамо на својим законима, али онда бисмо били сигурни само у једно, да сигурно неће доћи до тога да се отворе преговори БиХ о приступању у чланство ЕУ", рекао је Ковачевић.

Члан Клуба српског народа у Дому народа Желимир Нешковић сматра да овај законски приједлог не доноси суштинске промјене, већ да је ријеч о "превиду".

"Не односи се на ентитете и локалне заједнице, а управо тамо се налази највећи степен криминала и корупције", рекао је Нешковић.

Делегат Клуба хрватског народа Илија Цвитановић изразио је увјерење да ће овај законски приједлог допринијети да преговори БиХ са ЕУ буду отворени.

"Зато сам и подржао хитну процедуру, а подржаћу и закон, јер супротно од тога је да сигурно улазимо у неизвјесно и политички турбулентно раздобље", рекао је Цвитановић.

Делегат Клуба бошњачког народа Џемал Смајић замјера министру правде у Савјету министара Бунози, који је и предлагач, да већина чланова Савјета министара неће ни прочитати закон.

"Свједоци смо да је Савјет министара ово усвојио на телефонској сједници. За већину министара овај закон је квантна физика", рекао је Смајић.

Као мањкавост предложеног закона, Смајић сматра то што је предвиђено да у Комисији за утврђивање сукоба интереса буду по два члана из три конститутивна нрода, те један из реда осталих.

Смајић је навео да у Комисији треба да из реда бошњачког народа буду "најмање три члана", на шта му је делегат Клуба српског народа Желимир Нешковић рекао да се на овај начин враћа у деведесете године.

"Жао ми је што се овдје минималистички приступа, а тежимо ка ЕУ", рекао је Нешковић.

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза, објашњавајући приједлог закона, рекао је да је циљ спречавање сукоба интереса у вршењу јавних дужности у институцијама на нивоу БиХ, односно уклањање приватних утицаја на доношење одлука, јачање интегритета, објективности, независности, непристраности и транспарентности у вршењу јавне дужности, превенција и борба против корупције, те јачање повјерења грађана у институције БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана