Усвојен закон о спречавању прања новца - корак ка отварању преговора са ЕУ

Срна
Усвојен закон о спречавању прања новца - корак ка отварању преговора са ЕУ

САРАЈЕВО - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас, по хитном поступку, Закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, као и закључак којим се секретари оба дома задужују да са предлагачем закона исправе нормативно-техничке грешке садржане у мишљењу законодавно-правног сектора.

Овај закључак донесен је на приједлог замјеника предсједавајућег Дома народа Николе Шпирића, који је у току расправе рекао да ће Клуб српског народа гласати за закон и да је један од разлога за то подстицај партнерима у власти на нивоу БиХ да се крене на усаглашавање закона о суду, о спречавању прања новца и Изборног закона.

-Вјерујем и очекујем да ћемо до краја мјесеца имати усаглашене текстове и осталих закона који су на трагу препорука из Мишљења Европске комисије - изјавио је Шпирић.

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Радован Ковачевић нагласио је да представници Републике Српске никада нису били проблем за европски пут БиХ, те додао да је разочаран да се гласа за закон по закон.

-Немамо партнере тренутно са којима можемо да радимо довољно брзо да бисмо брже правили значајније искораке на европском путу - рекао је Ковачевић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Драган Човић у току расправе рекао је да је ово само један од закона који БиХ стоји на путу ка ЕУ.

-Остало је још три или четири и позваћу вас да, тамо гдје дјелујете, докушате обезбиједити склад - рекао је Човић.

Он је навео да без унутрашњег склада, нико са стране БиХ не може отварати врата за улазак у ЕУ.

Шеф Клуба бошњачког народа у Дому народа Шефик Џаферовић у току расправе навео је да ће овај клуб подржати доношење закона, те додао да се он могао донијети и на претходној сједници овог дома.

Усвајањем закона окончана је хитна сједница Дома народа.

Овај закон кључан је за спречавање негативног извјештаја Комитета експерата за процјену мјера против прања новца и финансирања тероризма (Манивал), чија делегација од понедјељка, 12. фебруара, борави у БиХ и оцјењује њен напредак у области спречавања прања новца и финасирања терористичких активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана