Усвојен Закон о непокретној имовини

Срна
Усвојен Закон о непокретној имовини

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Репблике Српске усвојила је по хитном поступку Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, а којим се уређује својина коју користе субјекти који врше ту власт од потписивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

За ово законско рјешење гласала су 64 посланика, од којих је 45 било за, четири против, док је 15 било уздржано.

Разлози за доношење овог закона произлазе из чињенице да је Уставом БиХ извршена подјела јавне власти ентитета и институција БиХ, а Уставом Републике Српске прописано је да Република уређује и обезбјеђује, између осталог, својинске и облигационе односе и заштиту свих облика својине, али да није донесен закон који прецизно дефинише непокретну имовину која се користи за функционисање јавне власти.

Ријеч је о непокретној имовини која је уписана као својина субјеката у јавним евиденцијама о непокретностима, за чије је вођење надлежна Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове.

Народна скупштина изгласала је министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића за потпредсједника Владе Српске из реда бошњачког народа, а министра правде Српске Милоша Букејловића за потпредсједника Владе Српске из реда хрватског народа.

Посланици су по хитном поступку усвојили Закон о престанку важења Закона о посебним републичким таксама, Закон о измјенама и допунама Закона о Фонду и финансирању заштите животне средине Републике Српске, и Закон о измјенама и допуни Закона о републичкој управи.

Посланици су усвојили и Одлуку о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци по пројекту "Медицински комплекс Бањалука", као и Закон о метрологији у Републици Српској.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић закључио је данашње засједање пете посебне сједнице парламента, наводећи да ће посланици о датуму наставка сједнице бити благовремено обавијештени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана