Усвојен Извјештај о извршењу буџета институција БиХ

СРНА
Усвојен Извјештај о извршењу буџета институција БиХ

САРАЈЕВО - Савјет министара усвојио је данас Извјештај о извршењу буџета институција и међународних обавеза БиХ за девет мјесеци ове године, према којем су остварени приходи и подршка за финансирање институција износили 1.074.805.760 КМ.

Остварени расходи и издаци буџета институција БиХ у овом периоду укупно су износили 825.458.821 КМ и извршени су у већем износу за око 143,8 милиона КМ у односу на исти период прошле године, а због повећања бруто плата и накнада запослених у институцијама БиХ, као и већег извршења спољне отплате на име кредита.

Укупно извршени расходи и издаци за финансирање спољног дуга у извјештајном периоду износили су 927.384.847 КМ, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара је на данашњој сједници донио одлуку о кориштењу 39 милиона КМ из Европског фонда за БиХ којим је управљала Развојна банка Њемачке, а који престаје радити 31. децембра.

Средства у износу 24 милиона КМ, која припадају БиХ по основи учешћа у овом фонду, биће дозначена 31. децембра на рачун Министарства финансија и трезора који је отворен код Централне банке БиХ, а преосталих 15 милиона КМ сукцесивно ће бити достављано на полугодишњем нивоу до краја 2025. године, наводи се у саопштењу.

Средства ће, у складу са приједлогом Развојне банке Њемачке, бити на располагању надлежним ентитетским, кантоналним и институцијама Брчко дистрикта БиХ за пројекте енергетске учинковитости у јавним објектима.

Ова средства распоређују се у омјеру 61,50 одсто за Федерацију БиХ /ФБиХ/, 37,50 одсто за Републику Српску и један одсто за Брчко дистрикт.

Средства намијењена ФБиХ биће расподијељена и на кантоне.

Ова одлука донесена је на приједлог Министарства финансија и трезора у Савјету министара.

Савјет министара, на приједлог Министарства цивилних послова, донио је одлуку о расподјели средстава из текућег гранта за реализацију пројеката билатералне сарадње у подручју науке на основу међународних споразума за ову годину, укупне вриједности 100.000 КМ.

Средства ће бити распоређена на рачуне шест јавних универзитета - у Сарајеву, Мостару, Бањалуци, Тузли, Зеници и Источном Сарајеву, а ради даље расподјеле факултетима чији су пројекти одобрени, након завршеног јавног позива за исказивања интереса за средства из овог гранта.

Одлука о распореду средстава биће објављена на интернет страници Министарства цивилних послова и у Службеном гласнику БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана