Усвојен Изборни закон БиХ који је предложила СДА

ГС
Усвојен Изборни закон БиХ који је предложила СДА

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је Изборни закон БиХ који је предложила СДА.

Против овог закона гласало је девет посланика, а уз закон усвојен је и закључак да се овај Изборни закон по хитном поступку упути у Дом народа, гдје ће ако је судити по ставовима посланика СНСД-а сасвим сигурно пасти. 

Претходно, прије гласања о Изборном закону обављена је расправа о томе треба ли ово законско рјешење да иде у хитну процедуру и против тога били су посланици СНСД-а и ХДЗ-а. 

Изборним законом између осталог предвиђа се увођење нових технологија у изборни процес. Такође, Изборни закон који предлаже СДА предвиђа и да предсједника и замјеника предсједника бирачког одобра бира ЦИК, којем се у значајној мјери и осталим измјенама дају већа овлаштења. Једна од новина која је усвојена је и замрзавање мандата, што значи да онај ко већ врши извршну функцију, а освојио је мандат, може да настави посао на извршној функцији, док ће га у законодавном тијелу замјенити сљедећи са листе, али до оног момента док он не оде са те извршне функције или не поднесе оставку на њу, преносе Независне.

Очекивано, све бошњачке партије односно СДП, НиП, Наша странка и ДФ подржале су СДА по овом питању 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана