Усвојен документ - позиција БиХ о процесу стабилизације и придруживања

Г.С.
Усвојен документ - позиција БиХ о процесу стабилизације и придруживања

САРАЈЕВО - Савјет министара усвојио је данас документ - Позиција БиХ о процесу стабилизације и придруживања за састанак Савјета за стабилизацију и придруживање БиХ-ЕУ који ће бити одржан 19. јула у Бриселу.

- Позиција БиХ, у коју су уврштени коментари и сугестије изнесени у оквиру Колегијума за европске интеграције, који је данас усвојио овај документ, снажно наглашава стратешко опредјељење БиХ за пуноправно чланство у ЕУ након добијања статуса кандидата - саопштено је из Савјета министара након данашње сједнице.

На сједници је дата сагласност на предложени састав делегације БиХ за 5. састанак коју ће предводити предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто. У делегацији ће бити и замјеник предсједавајуће и министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез, министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац, уз представнике Министарства иностраних послова, Дирекције за европске интеграције и Мисије БиХ при ЕУ.

Претходно је Савјет министара усвојио информацију Сталног представништва БиХ у оквиру Савјета за стабилизацију и придруживање БиХ-ЕУ у вези са овим састанком.

Савјет министара усвојио је информацију Дирекције за европске интеграције о резултатима истраживања јавног мњења о чланству у ЕУ и процесу интеграција у ЕУ, спроведеног у мају и јуну, на узорку од 1.200 испитаника на простору цијеле БиХ, а према којем је 73,3 одсто испитаника подржало улазак БиХ у ЕУ, што је за 4,1 одсто мање у односу на истраживање из претходне године.

Улазак у ЕУ подржало је 86 одсто испитаника из Федерације БиХ, 50,6 одсто из Републике Српске и 71,5 одсто испитаника из Брчко дистрикта, наведено је у саопштењу.

Највише испитаника, 36,3 одсто, који подржавају улазак БиХ у ЕУ као главни разлог наводе слободу кретања људи, робе и капитала, док 30,5 одсто њих издваја гаранције трајног мира и политичке стабилности, а 22,4 одсто поштовање закона и прописа.

Истовремено 9,1 одсто испитаника подржава улазак ради унапређења инфраструктуре.

Више од половине испитаника, 52,7 одсто, који не подржавају улазак БиХ у ЕУ као најчешћи разлог наводе страх од већих трошкова живота и пореза, док 17,5 одсто сматра да је разлог губитак различитости култура, а 13,2 одсто да је то превелика централизација.

На питање која је реформа неопходна за унапређење свакодневног живота грађана у БиХ готово половина испитаника или 46,6 одсто је навела борбу против корупције, 18,3 одсто сматра да је потребна реформа судова и тужилаштава, 17,6 одсто испитаника је навело потребу смањења пореских оптерећења, 10,3 одсто испитаних сматра да је потребна реформа социјалног система, а тек њих 4,9 одсто да је то реформа јавне управе.

Највише испитаника, 50,7 одсто сматра да би највећу корист од уласка БиХ у ЕУ имали млади, а 16,3 одсто да ће то бити политичари.

Укупно 40,9 одсто испитаника је мишљења да политизација процеса интегрисања у највећој мјери отежава интеграцију БиХ у ЕУ, што је више за 1,8 одсто у односу на годину раније, док је неспремност за промјене као разлог навело 23,3 одсто грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана