Усвојен буџет институција БиХ за 2024. од 1,35 милијарде КМ

ГС
Усвојен буџет институција БиХ за 2024. од 1,35 милијарде КМ

САРАЈЕВО - На данашњој  хитној сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ делегати су усвојили Приједлог закона о буџету институција БиХ за 2024. годину.

Предлагач је Предсједништво БиХ, за је било 23, против 16 и без суздржаних.

Претходно је нацрт буџета усвојен у Савјету министара БиХ, а износи 1.355.400.000 КМ, што је повећање за 40 милиона КМ. Прије два дана је усвојен и у Представничком дому ПС БиХ.

Упркос повећању генералног буџета, смањен је буџет за Министарство одбране БиХ. Буџет је смањен Министарству комуникација и промета, Министарству правде и Министарству финансија. Истовремено, повећан је Министарству безбједности, Министарству иностраних послова, Министарству спољене трговине и економских односа, ОБА, Предсједништву БиХ, ЦИК-у, ИДДЕЕА-и и Служби за послове са странцима.

Министар финансија и трезора Срђан Амиџић рекао је на сједници Дома народа парламента БиХ, образлажући овогодишњи Приједлог буџета институција и међународних обавеза БиХ, да буџетски оквир износи 1.355.400.000 КМ, што је за 40 милиона КМ више од прошлогодишњег, и да ће сви буџетски корисници имати довољно средстава за нормално функционисање.

Амиџић је објаснио да је Министарство одбране ове године добило умањен буџет, јер је у прошлогодишњем остао 31 милион КМ неутрошених средстава.

Он је подсјетио да је буџет у БиХ свега два пута на вријеме усвојен и да се увијек улазило у привремено финансирање и да је то ствар сложених политичких односа у БиХ.

-Нисам задовољан структуром буџета, он је ствар политичког договора - рекао је Амиџић.

Он је у образложењу навео да је направљена мала измјена у предложеном буџету и да је Меморијалном центру у Сребреници повећан износ за 100.000 КМ.

Навео је и да је кроз нови буџет уоквирено још милион КМ за рјешавање проблема климатизације у згради заједничких институција.

Амиџић је додао да је уредна отплата спољног дуга БиХ и да је овим Приједлогом буџета за финансирање спољног дуга планирано 1.430.000.000 КМ, и то Федерација БиХ 940 милиона КМ, Република Српска 470 милиона КМ, Брчко дистрикт око 16 милиона КМ и заједничке институције пет милиона КМ.

-План раста није у буџету јер није још одобрен и оперативан, не зна се ко ће бити крајњи корисници - рекао је Амиџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана