Усвојен буџет институција БиХ за 2023, веће плате за неке службенике и званичнике

Агенције
Усвојен буџет институција БиХ за 2023, веће плате за неке службенике и званичнике

САРАЈЕВО - Делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас буџет институција БиХ за 2023. годину у износу од 1,3 милијарде КМ којим основица за обрачун плата државним службеницима и изабраним званичницима износи 600 КМ.

За буџет је гласало осам делегата.

Предлагач буџета БиХ је државно Предсједништво, а најважнијим финансијским документом предвиђено је и повећање плата државним службеницима први пут након скоро десет година.

Основица за обрачун плата сада износи 600 КМ, а повећање се односи на примања војних лица, полицајаца и државних службеника, али и изабраних званичника.

Буџет је у оба дома Парламента БиХ усвојен по хитном поступку што значи да на тај документ није било могуће амандмански дјеловати.

Буџет БиХ ове године је већи за 241 милион КМ у односу на претходну годину, а за плате запослених бит ће издвојено 791 милиона КМ, односно 25 посто више него током 2022. године.

Министар финансија и трезора БиХ Зоран Тегелтија образложио је Закон о буџету институција БиХ истичући да основица обрачуна плата за све по закону мора бити јединствена јер њу утврђује Савјет министара.

-Овај буџет ће омогућити несметано функционисање институција БиХ. То је најважнија ствар сваког буџета који управо то треба да омогући. Друга ствар, овај буџет значајно побољшава материјални положај запослених у БиХ. Прошле године смо направили измјене законских рјешења који је омогућио раст коефицијената од скоро 25 одсто. Са овом корекцијом, то ће донијети још додатних 16 посто. Зато мислим да је врло важно да усвојимо буџет - казао је Тегелтија.

Предсједавајући Дома народа БиХ Никола Шпирић (СНСД) замолио је да се буџет усвоји по хитној процедури јер све стране имају примједбе на буџет, али да га је важније усвојити како институције не би биле на привременом финансирању.

Први замјеник предсједавајућег Кемал Адемовић (НиП) казао је да се усвајањем буџета коначно требају повећати плате државним службеницима.

Делегат српског клуба Желимир Нешковић из СДС-а, током расправе о приједлогу буџета, навео је да се буџет константно повећава, те да овогодишње повећање није у реду јер је планирано од директних прихода ентитета.
-Јачање буџета БиХ директно утиче на живот грађана у Републици Српској и ФБиХ - рекао је Нешковић.

Делегат Марина Пендеш (ХДЗ) казала је да је усвајање буџета важно због наставка европских интеграција БиХ.

Делегат Клуба хрватског народа Илија Цвитановић (ХДЗ 1990) је током расправе о буџету рекао да неће подржати овај документ, истичући да се требало пуно више средстава издвојити за науку у БиХ, указујући да су у Хрватској и Словенији годишње обајвљује више од 2.000 научних радова, а у БиХ свега 500.

Цвитановић сматра да је једнократно повећање основице за обрачун плата потпуно неправедно, те да то питање треба системски рјешавати, као и да је требало обезбједити средства за набавку средстава за гашење пожара.

Допуна Закона о платама

Делегати Дома народа Парламанетарне скупштине БиХ, због недостатка опште већине, нису прихватили Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чиме је окончана данашња хитна сједница.

Претходно су делегати Дома народа изгласали да се о Приједлогу закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ гласа по хитној процедури.

Предсједавајућа Клуба хрватског народа Марина Пендеш је током расправе о процедури навела да сматра да је неопходно да Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ иде по редовној процедури како би се дошло до обједињеног и системског рјешења.

Пендеш сматра да је неопходно припремити закон или законе којим би се дефинисао статус државних службеника и запослених у институцијама, као и именованих и изабраних званичника.

-Нема смисла да се иде са популизмом - рекла је предсједавјућа Клуба хрватског народа и одбацила све наводе да је ријеч о политичкој превари.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Драган Човић рекао да је да се у неуређеном систему примања званичника на свим нивоима у БиХ неко поиграо са коефицијентима због чега је наивно размишљање да се помаже тиме да неко са коефицијентом осам има већу плату од неког ко му је надређен.

-Свако може да изађе са својим идејама. Апсолутно сам за то да се трајно замрзне повећање именованих и изборних званичника - рекао је Човић.

Он је навео да му није јасно зашто се неко данас поиграо и условио усвајање буџета овим законом, те истакао да се залаже за проналажење системског рјешења што би било одговорно према свим грађанима у БиХ.

Предсједавајући Клуба бошњачког народа Шефик Џаферовић сматра да је неопходно по хитној процедури усвојити закон јер то значи да ће до договора политика и обједињавања процедура изабрани званичници ће примати повећање плате.

-Што прије отворимо расправу биће нам много лакше штити интересе БиХ него овако прилагођавајући изајву. Мислим да нема смисла подржати хитну процедуру и треба дати шансу да се направе поправке - додао је Човић.

Замјеник предсједавајући сматра да нико неће изгубити то што ће Савјет министара имати могућност да ово питање ријеши системски.

-Хајде да будемо људи да кажемо да примамо превише. Због тога треба гласати за хитну процедуру и закон. Ово што примају најистакнутији функционера у земљи је превише и није одраз укупне економске ситуције у БиХ јер радници примају мање - рекао је Џаферовић, истичући да није ријеч о демагогији.

Током расправе о процедури делегат Клуба хрватског народа Зденко Ћосић је рекао да су се они који нису за хитну процедуру већ редовну већ изложени некој врсти линча јавности.

-Ја сам за то да се смањи разлика у платама, али не на начин којим се данас предлаже - рекао је Ћосић, истичићи да је неопходно хармонизовати да нема јаза међу платама али не на овај начин који ће отворити додатни.

Он је додао да треба подржати иницијативу Савјета министара да се на јединствени начин хармонизује питање плата у редовној процедури.

Делегат Клуба хрватског народа Златко Милетић сматра да се понавља пракса из претходног сазива да нека рјешења која предлаже Савјет министара прођу Представнички дом, а у Дому народа буду заустављени.

-Инфлација у БиХ варира између 14 и 18 одсто. Сагласан сам да траба дати могућност Савјету минситара да ријеши то систематски. Али, до тада треба повећати примања полицијским службеницима и да гласамо о хитности, а након тога о закону свако по својој савјести - рекао је Милетић.

Делегат Клуба бошњачког народа Џемал Смајић сматра да је неопходно да се донесе овај закона и обустави повећање именованим и изабраним званичницима тако што ће закона бити донесен по хитној процедури, а након тога рјешавати системски питање.

Делегат Клуба бошњака Сафет Софтић указао је да је јуче Представнички дом подржао хитан поступка за Приједлог закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, истичући да сматра да враћање закона у редовну процедуру представља политичку превару.

Заједничке институције

Шефу Клуба бошњачког народа Шефику Џаферовићу (СДА) засметало је што се у парламенту употребљава термин заједничке институције.

-Ја вас позивам да поштујемо Устав БиХ и да се не враћамо више на ово - рекао је Џаферовић.

Делегат Клуба Српског народа Радован Ковачевић појаснио је да када говори о заједничким институцијама, говори о њиховом карактеру.

-Ми долазимо из Републике Српске, одређени делегати долазе из ФБиХ и бирамо се неки из Републике Српске, неки из ФБиХ и онда сви заједно дођемо овдје у, по карактеру, заједничке институције - појаснио је Ковачевић.

Он је додао да је Карл Билт, први високи представник у БиХ, који је укључио тај појам.

-Билт, изабран у потпуности у складу са Дејтонским споразумом, имао је одобрење свих потписника да штампа прво издање Устава Бих у којем је написао заједнички органи БиХ, као и органи ентитета - Републике Српске и ФБиХ. Он је први високи представник који је укључио први тај појам - рекао је Ковачевић.

Истакао је да се не ради о било каквој увреди, те да представници српског народа сматрају да су институције БиХ заједничке и да од тога неће одустати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана