Влада Српске усвојила Акциони план: За мјере запошљавања 49 милиона КМ

Г.С.
Влада Српске усвојила Акциони план: За мјере запошљавања 49 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске донијела је одлуку о усвајању Акционог плана за спровођење Стратегије запошљавања Републике Српске за период 2023-2025. године, којим је планирано да се у овој години реализују са укупно 49 милиона КМ, од чега је за активне мјере запошљавања путем реализације Програма запошљавања планирано укупно 15.063.000 КМ.

Од овог износа, за реализацију Програма запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих и демобилисаних бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида "Заједно до посла" планирано је 10 милиона КМ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

За Програм подршке привреди путем поврата уплаћених пореза и доприноса за ново запошљавање пет милиона КМ, а за реализацију Програма подршке запошљавању и самозапошљавању Рома износ од 63.000 КМ, који се финансира из гранта Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

Овим средствима, обезбијеђеним буџетом за 2023. годину, у износу од 15 милиона КМ планирано је запошљавање 2.689 лица, од чега кроз програм "Заједно до посла" 1.151 лице, а кроз Програм подршке привреди путем поврата уплаћених пореза и доприноса за ново запошљавање 1.151 лице, док би Програмом запошљавања и самозапошљавања Рома било обухваћено 11 лица.

Усвојена информација о изради Програма економских реформи 2023-2025.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о активностима на изради и усвајању Програма економских реформи Српске 2023-2025. године, те о координацији активности на усаглашавању заједничких закључака са Економског и финансијског дијалога између ЕУ и земаља западног Балкана и Турске.
У Програму економских реформи 2023-2025, који је крајем прошле године усвојила Народна скупштина Републике Српске, представљене су мјере економске политике Владе које обухватају приједлоге свих ресорних министарства, а приликом израде документа у значајној мјери су уважени и приједлози социјалних партнера, достављени у оквиру дијалога, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Реформски приоритети овог документа су припремљени тако да буду конзистентни са кључним документима развијеним у билатералним односима са Европском комисијом и са усвојеним стратешким и развојним документима у земљи, као и регионалним стратегијама и циљевима.

Влада Републике Српске је у закључку обавезала Министарство финансија да у изради Програма економских реформи Републике Српске 2024–2026. године, заједничке закључке са Економског и финансијског дијалога користи као оквир за дефинисање приоритета и политика, искључиво у мјери у којој су у складу са уставним овлашћењима и надлежностима институција Српске.

Министарство финансија Српске ће, с циљем започињања новог циклуса израде Програма економских реформи 2024–2026, као и координације активности везаних за његову израду, од ресорних министарстава затражити именовање представника који ће чинити Тим Републике Српске за израду тог програма.

За изградњу и одржавање споменика 2022. утрошено више од 550.000 КМ

За изградњу и одржавање споменика, спомен-обиљежја и војничких гробаља прошле године је утрошено 557.395 КМ, а услове из јавног позива испунило је 45 корисника, наводи се у информацији о намјенском утрошку додијељених средстава коју је данас усвојила Влада Републике Српске.

Влада Српске донијела је рјешење о одобрењу реалокације 50.000 КМ буџетске резерве Министарству управе и локалне самоуправе за финансијску подршку општини Рудо, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

У образложењу се наводи да су средства потребна ради санације мостова који су уништени приликом поплава у јануару.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана