Уставни суд ударио на Устав БиХ

Вељко Зељковић
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Уставом БиХ је јасно прописано да судије врше функцију до навршене 70. године живота и он не предвиђа изузетке од тог правила, нити даје овлашћење Уставном суду БиХ да продужава мандат судијама, чак ни у изузетним околностима, које Устав БиХ и не спомиње.

Истакао је ово за “Глас Српске” професор уставног права и декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ, да ипак донесе једну такву одлуку. 

Према ријечима Марковића, ово што је сада урадило ово тијело, а које би требало да се бави заштитом Устава БиХ, супротно је највишем акту државе, изричитој уставној норми, а и начину на који се ово питање уређује у упоредном праву, да Уставни суд продужава мандат својим члановима или да одређује колико ће тај мандат трајати - рекао је Марковић.

На ово је упозорио и правник Огњен Тадић, наводећи да одлука крњег Уставног суда БиХ да донесе одлуку којом се омогућава продужење мандата судији и након што наврши 70 година, док новоизабрани не преузме дужност, у потпуној је супротности са Уставом БиХ. 

- Одлука да сами себи противуставно продуже мандате у недоглед, најбоље показује колико они цијене и штите највиши акт једне земље и како су уставност штитили до сада - указао је Тадић. 

Професор међународног права Радомир Лукић каже да је Уставни суд БиХ, а који тренутно ради у крњем саставу, има законску могућност да доноси одређене интерне допуне правила које се тичу рада овог тијела, али не и ствари које се односе на трајање мандата судија, јер је то Уставом већ јасно дефинисано, односно утврђено. 

- Начин одлучивања у Уставном суду БиХ дефинисан је Уставом, а задирање у то питање јесте атак на суштину Устава - упозорио је Лукић.

Уставни суд засједао је 30. и 31 маја, а једна од тачака дневног реда била је промјена правила у раду овог тијела. Овом приликом је усвојена и поменута одлука, а у образложењу исте је наведено да ће иза члана који се односи на престанак функције, бити додат члан о изузетном продужењу мандата судије. 

Како су саопштили из крњег Уставног суда БиХ, ово ће се радити у изузетним околностима, када надлежни орган не изабере судију до дана престанка мандата судије због старосне доби. Тај судија, како су рекли, и даље ће наставити да врши судијску дужност све док надлежни орган не изабере новог и док новоизабрани судија не преузме дужност. 

Поручили су и да је она донесена имајући у виду мишљење Венецијанске комисије од 18. марта која је навела, с обзиром на фундаментални уставни принцип функционалног Уставног суда, да закључује дозвољавање постојећим судијама да служе и након навршених 70 година, све до именовања нових судија, не би било супротно одредбама Устава БиХ.

Из Уставног суда су навели и да су на сједници изабрани и нови предсједник и потпредсједник, будући да је мандат садашње предсједнице Уставног суда Валерије Галић и потпредсједника Мирсада Ћемана и Хелен Келер окончан.

За новог предсједника изабрана је Сеада Палаврић, чији мандат почиње 1. јуна, а због које се су и усвајале ове измјене, јер је напунила 70 година. Овом приликом новоизабрани судија из реда хрватског народа Марин Вукоја преузео је дужност.

Нова оспоравања

Одлучујући о захтјеву предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Кемала Адемовића за оцјену уставности Закона о производњи наоружања и војне опреме у Републици Српској, крњи Уставни суд је на сједници утврдио да одређене одредбе тог закона нису у складу са Уставом БиХ. 

Суд је оспорио и примјену одлуке о начину и условима продаје некретнина у власништву Републике Српске које се налазе у оквиру посебног подручја Јахорина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана