Уставни суд ставио ван снаге Закон о непокретној имовини Српске

ГС
Уставни суд ставио ван снаге Закон о непокретној имовини Српске

САРАЈЕВО - Уставни Суд Босне и Херцеговине ставио је ван снаге Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске јер је како су навели, то надлежност БиХ.

Уставни суд БиХ је, одлучујући данас о захтјеву шест делегата Дома народа ПС БиХ, утврдио да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона и на сајту Уставног суда БиХ је наведено да овај закон стављен ван правне снаге.

Наводи се да је "Суд поновио своје становиште из ранијих одлука о томе да је БиХ покушала да ријеши то питање путем формирања Комисије за државну имовину".

Додаје се да је у том правцу дјеловао и Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје као високог представника.

- Међутим, Уставни суд је констатовао да то питање још није ријешено и да постоји истинска нужност, те позитивна обавеза да БиХ то питање ријеши што је прије могуће - наведено је из овог суда након завршене Пленарне сједнице.

Закон је усвојен 10. фебруара у Народној скупштини Српске, након чега је прошао предвиђене процедуре и добио зелено свјетло Уставног суда РС, али га је у априлу, дан прије ступања на снагу, Кристијан Шмит са мјеста високог представника суспендовао и донио одлуку о неспровођењу све док Уставни суд БиХ не донесе став о том питању.

Готово истовремено на адресу тог суда у Сарајеву стигао је захтјев за оцјену компатибилности који су поднијели бошњачки делегати у Дому народа Парламента БиХ Бакир Изетбеговић, Амир Фазлић, Денис Бећировић, Асим Сарајлић и Муниб Јусуфовић те делегат хрватског клуба Златко Милетић, а у захтјеву је, како су рекли, “коришћена аргументација која је употријебљена у предметима којима је оспоравана надлежност Српске да рјешава питање државне имовине”.

Републички званичници од почетка тврде да је имовина Српске она која се налази на њеној територији, а да институције на нивоу БиХ могу да је користе ако за то има потребе, јер је тако наведено у Дејтонском споразуму, односно Уставу БиХ.

Уз то и упркос Шмитовој забрани, из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) су раније поручили да Српска остаје при својим законима којима је дефинисала поступање са имовином на њеној територији без обзира на посљедње потезе које је повукао ОХР.

Полемике о имовини у БиХ трају дуже од деценију и по. Прва комисија за државну имовину је успостављена одлуком Савјета министара БиХ још 2004, послије чега су услиједиле и забране располагања имовином из сједишта ОХР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана