Уставни суд Српске одбацио вето Бошњака на измјене Кривичног законика

Маријана Миљић Бјеловук
Уставни суд Српске одбацио вето Бошњака на измјене Кривичног законика

БАЊАЛУКА - Уставни суд Републике Српске утврдио је данас у Бањалуци да нема повреде виталног националног интереса бошњачког народа у одредбама Закона о измјена и допуна Кривичног законика Српске, јер нема потребне правне аргументације.

-Уставни суд Репблике Српске сматра да правна аргументација не постоји у смислу релевантних норми и гаранција Устава Српске о заштити виталних националних интереса конститутивних народа, већ подносилац захтјева указује на повреду државних атрибута БиХ, као и могућу повреду Устава БиХ - саопштено је из Уставног суда.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у јулу Закон о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим је прописано кривично дјело против части и угледа - клевета, изношење личних и породичних прилика и јавно излагање порузи.

Овај  закон којем се противе новинари, бројне невладине организације, опозиција, као и многи други грађани, с обзиром на то да је одбијен вето Бошњака требало би да иде на потписивање предсједнику Републике Српске, након чега ће  бити објављен у Службеном гласнику  Српске и ступити на снагу и почеће његова примјена.

Уставни суд Републике Српске утврдио је да је прихватљив захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа за утврђивање повреде виталног националног интереса конститутивног бошњачког народа у одлуци о избору члана Комисије за жалбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана