Уставни суд сламка спаса за бившег шефа у SIPA

Горан Маунага, Жељка Домазет
Уставни суд сламка спаса за бившег шефа у SIPA

Сарајево - Уставни суд БиХ дјелимично је усвојио апелацију одбране бившег шефа Одсјека за дроге у Агенцији за истраге и заштиту (SIPA) БиХ Бојана Цвијана који је у септембру осуђен на 20 година затвора и утврдио да је прекршено његово право на правично суђење јер су поједини јавни званичници прејудицирали одлуку Суда БиХ о његовој кривици.

Цвијанова одбрана најављује да ће одлуку Уставног суда искористити као аргумент у апелационом поступку, а у Тужилаштву БиХ сматрају да она неће утицати на ток суђења Цвијану и осталим у истом поступку.

Цвијан је апелацију Уставном суду поднио у оквиру поступка који против њега води Суд БиХ у предмету "Лутка". Суд БиХ је у септембру Цвијана и још 12 људи неправоснажно прогласило кривим и осудио их на укупно 101 годину и осам мјесеци затвора због најтежих кривичних дјела, укључујући убиство, покушај убиства и пљачку. Првооптужени Цвијан осуђен је на јединствену казну затвора од 20 година за организовани криминал у вези са кривичним дјелом убиство, разбојништво и договор за извршење кривичног дјела. Цијела група треба да плати одштету "БХ пошти", Привредној банци и Павловић банци, које су оштетили за вишемилионске износе. Цвијан је ухапшен 2012. године, а сматран је блиским сарадником вође једне од најјачих криминалних група на Балкану чији је вођа био Дарко Елез из Источног Сарајева.

Регистар Уставног суда БиХ Зоран Мијан каже да је овај суд установио кршење права на правично суђење.

- Бивши министар безбједности БиХ Садик Ахметовић, портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић и тадашњи директор SIPA Горан Зубац у изјавама су прејудицирали да је Цвијан крив иако кривична оптужба још није утврђена - каже Мијан.

У тиму који брани Цвијана рекли су да ће се у апелационом поступку позвати и на одлуку Уставног суда БиХ.

- Утврђено је да је већ од самог хапшења дошло до кршења претпоставке невиности. То је могло утицати и на одлуку Суда БиХ. Та одлука, након одлуке Уставног суда, може бити промијењена - тврде у тиму одбране.

Тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара који води овај предмет истиче да ова одлука Уставног суда ни по чему не утиче нити ће утицати на ток суђења.

- То је у суштини општи поглед и став ове институције и нема везе са предметом. Уставни суд само упозорава званичнике да не коментаришу процесе у Суду и да поштују претпоставку невиности - рекао је Чампара.

Ахметовић је 6. фебруара 2012. године изјавио да је акција "Лутка" резултат озбиљног ланца организованог криминала, а Грубешић је 2. априла 2014. године рекао да се у предмету "Лутка" ради о једној од најопаснијих злочиначких организација. Зубац је, када је Цвијан ухапшен, на конференцији за новинаре изјавио да је то била најсложенија и највећа полицијска акција и да је то почетак краја организованог криминала у БиХ.

Цвијанов адвокат Васвија Видовић раније је изјавила да је поступак у том случају почео тешком повредом права на фер и правично суђење и претпоставке невиности, односно начела да нико није крив док се то не докаже у суду.

- Изјавама полицијских и тужилачких званичника, те медијским спекулацијама, прејудицирана је кривица оптужених прије окончања кривичног поступка. Такав развој догађаја могао би имати негативне импликације на цијели поступак - рекла је тада Видовићева најављујући подношење апелације Уставном суду БиХ, односно Европском суду за људска права у Стразбуру.

Притвор

Уставни суд БиХ није усвојио апелацију одбране Бојана Цвијана која се односила на рјешење Суда БиХ о одређивању и продужењу притвора.

- Ту апелацију Уставни суд је одбацио као неосновану. Установљено је да је Суд БиХ поступио у складу са стварним правима - каже Звонко Мијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана