Уставни суд РС: Неприхватљив вето Бошњака на измјене Закона о пољопривредном земљишту

Срна, ГС
Уставни суд РС: Неприхватљив вето Бошњака на измјене Закона о пољопривредном земљишту

БАЊАЛУКА - Вијеће за заштиту виталног националног интереса Уставног суда Републике Српске оцијенило је неприхватљивим захтјев Клуба бошњачког народа у Вијећу народа Српске за утврђивање повреде виталног националног интереса о Закону о измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту.

-Вијеће је утврдило да поменути захтјев није прихватљив с обзиром да подносилац захтјева у њему истиче, између осталог, да је оспорени члан Закона у супротности са Уставом БиХ и Законом о привременој забрани располагања имовином БиХ, те да бошњачки народ свој идентитет везује за државу БиХ која се овим Законом напада и негира - саопштено је из Уставног суда Српске.
Вијеће је, као и у ранијим сличним правним ситуацијама, оцијенило да се и у овом случају образложење одлуке о покретању поступка заштите виталног националног интереса не може сматрати образложењем у смислу одредбе Пословника о раду Уставног суда Српске, јер, како се наглашава, оно не садржи разлоге који се могу довести у везу са релевантним одредбама Устава Српске о заштити виталних националних интереса конститутивних народа.
Народна скупштина Републике Српске усвојила је 14. септембра Закон о измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту Српске.

Њиме се уводи се могућност замјене пољопривредног земљишта у својини Републике за пољопривредно земљиште јединица локалне самоуправе, с циљем очувања земљишног фонда за обављање пољопривредне производње.

Поступком замјене створила би се могућност да јединице локалне самоуправе уступе Републици пољопривредно земљиште у замјену за земљиште које ће бити пренамијењено у грађевинско.

Разлози за доношење овог закона садржани су потреби усклађивања одредаба са прописима из области легализације објеката и концесија.

- Измјеном Закона о легализацији бесправно изграђених објеката инициране су измјене и овог закона које се односе на обавезу плаћања накнаде за промјену намјене пољопривредног земљишта када претходно није спроведен тај поступак, на начин да се ослобађање од плаћања накнаде за промјену намјене усклађује са Законом о легализацији бесправно изграђених објеката – писало је у образложењу прије освајања.

Приједлогом закона продужава се рок на који се концесија за коришћење пољопривредног земљишта у својини Републике може дати домаћем и страном правном лицу, са досадашњих 30 на 50 година, што може створити претпоставке за привлачење већих инвестиција у пољопривредно земљиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана